Hírek

2005.06.07. 06:29

Hatalmi játékok és taktikák

A tegnapi eredménytelen államfőválasztás után újra Szili Katalinnal vág neki a választás mai fordulójának az MSZP. A Fidesz ismét azt a Sólyom Lászlót jelöli, akire tegnap taktikai okokból nem szavazott.

Tibay Gábor–Palásti Péter

Eredménytelen, de érvényes volt az államfőválasztás tegnapi első fordulója. Szili Katalin 183, míg Sólyom László 13 szavazatot kapott. A meglepő eredmény azért alakulhatott ki, mivel a Fidesz nem vett részt a szavazáson. Az indok szerint így akarták kiszűrni az átszavazókat.  Végül 221-en vették fel szavazócédulájukat, de 19 SZDSZ-es képviselő és Németh Zsolt fideszes honatya visszaadta azt. A szocialisták, az MDF és a független képviselők leadták voksaikat. Szintén szavazott Tölgyessy Péter Fidesz-képviselő: ő később úgy nyilatkozott, nem tudott frakciója döntéséről.

A tegnapi szavazási eredmények ismeretében elvileg Szili Katalin esélyei jobbak: ha ugyanis mindenki hasonlóan szavaz a harmadik fordulóban, és a Fidesz most nem voksoló képviselői is leadják céduláikat, 183– 181 szavazati arányban arathat győzelmet 22 érvénytelen voks mellett. De az is elképzelhető, hogy a négy váratlan támogató megjelenése megtévesztő is lehet, és a döntő percben Sólyomra szavaznak. A tegnapi szavazás nagy kérdése, hogy honnan érkezhetett Szilire a szocialisták 178 szavazatát kiegészítő 5 voks. Mécs Imre SZDSZ-képviselő leadta szavazatát, vélhetően a házelnökre. A Fidesz feltételezi, hogy Tölgyessy Péter Sólyom Lászlót támogatta. A Jobbik politikusa, Körömi Attila független képviselő minden bizonnyal érvénytelen szavazókártyát adott le. Ezt alapul véve  csak a többi független honatya és az MDF padsoraiból tehették le négyen a garast Szili mellett. Erre célzott Áder János, a fidesz frakcióvezetője is. Az MDF cáfol, Dávid Ibolya elnök közölte: pártja képviselőinek valamennyi szavazata Sólyom Lászlóra érkezett. Ezt a frakciótársak egymásnak megmutatott szavazócédulája bizonyítja.

Nyakó István, az MSZP frakciójának szóvivője lapunknak azt mondta, a Fidesz távolmaradásával becsapta választóit és megalázta saját jelöltjét. Hasonlóan vélekedett Dávid Ibolya, aki úgy fogalmazott, hogy a nagyobbik ellenzéki párt cserbenhagyta saját jelöltjét. A pártok este nyolcig állíthattak jelöltet a további fordulókra. Az MSZP, a Fidesz és az MDF egyaránt eddigi jelöltjeit nevezte meg. Az SZDSZ továbbra is úgy látja, hogy Szili Katalinnak nincs meg a szükséges többsége. Kuncze Gábor pártelnök tegnap ismételten azt javasolta, hogy a koalíciós pártok állítsanak közös államfőjelöltet.

Török Gábor politológus szerint a Fidesz világossá tette, hogy az elnökválasztás a pártok számára tényleg nem jelent többet egyszerű taktikai, hatalmi játéknál. Hozzátette: a Fidesz lépése – bár taktikailag akár ügyesnek is nevezhető – az alkotmányosság szellemével ellentétes, jelöltjükhöz, Sólyom Lászlóhoz méltatlan.

Mécs Imre, a liberálisok pártfegyelmezetlenje

– Igaz a hír, hogy egyedüli szabad demokrataként mégis szavaz?

– Igen, szavazok, felveszem a szavazólapot, bemegyek a fülkébe és élek a titkos szavazás adta jogommal.

– Engedélyt kért a pártjáról?

– Képviselőként jogom van szavazni.

– Szili Katalinra szavaz?

– A szavazás titkos.

– Értem. De nem tart attól, hogy pártfegyelmezetlensége politikai karrierje végét jelenti?

– Bízom benne, hogy politikai pályám töretlenül folytatódik. A párt alapító tagja vagyok, és eleget küszködtem már a pártállami diktatúrában is ahhoz, hogy ez a mozzanat ne jelenthesse politikai pályám végét.

Tibay Gábor–Palásti Péter Mécs Imre, a liberálisok pártfegyelmezetlenje – Igaz a hír, hogy egyedüli szabad demokrataként mégis szavaz?

– Igen, szavazok, felveszem a szavazólapot, bemegyek a fülkébe és élek a titkos szavazás adta jogommal.

– Engedélyt kért a pártjáról?

– Képviselőként jogom van szavazni.

– Szili Katalinra szavaz?

– A szavazás titkos.

– Értem. De nem tart attól, hogy pártfegyelmezetlensége politikai karrierje végét jelenti?

– Bízom benne, hogy politikai pályám töretlenül folytatódik. A párt alapító tagja vagyok, és eleget küszködtem már a pártállami diktatúrában is ahhoz, hogy ez a mozzanat ne jelenthesse politikai pályám végét. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!