Hírek

2005.06.29. 00:00

Evás kérdőjelek: mást mond Veres, és mást Kuncze

BAMA

A nyugalom adója, az egyszerűsített vállalkozási adó immáron – Veres János pénzügyminisztert idézve – „méltánytalan, extra lehetőség”, s a kormánynak nem áll szándékában az evásoktól jövőre elvont pénzt bármilyen formában is pótolni. Ha az általános forgalmi adó kulcsa 25-ről 20 százalékra csökken, akkor ugye az evás is kevesebbet fizet majd be a költségvetésbe, miközben neki magának is kevesebb marad. A változás történetesen 100 ezer egyéni és társas vállalkozást érint.

Ám, hogy nem teljes az egység a kormánykoalícióban, az jelzi, hogy Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke tegnap azt jelentette be, hogy az evások az áfakulcs csökkentésével elveszített öt százalékot más területen visszakapják. Mindez arra utal, hogy a koalíciós partner szerint a méltánytalan, extra lehetőség mégsem méltánytalan. Legalábbis további egyeztetésig nem az. Az új változat mindenesetre még mindig méltányosabb az evások számára, mint a korábbi, mely szerint ugyanis nem öt, hanem tíz százalékot vontak volna el az evásoktól. Igaz, az ellentételezésről akkor szó sem esett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!