Hírek

2005.06.08. 00:00

Bizalomgerjesztés hormonális úton

Csak egy kis hormonpermet, és az emberek máris szívesen megszabadulnak a készpénzüktől. Svájci kutatók felfedezték azt a hormont, amely a bizalom felkeltésében kulcsszerepet játszik.

Tornai Szabolcs

Hatvan önkéntes bevonásával azt vizsgálták svájci tudósok, miféle biológiai alapja lehet a bizalom kialakulásának emberek között. A résztvevőkkel szerepjátékot játszottak el, amelyben az egyik fél volt a befektető, a másik a meghatalmazott. A befektetők zsetonokat kaptak, és szabadon dönthettek, melyik meghatalmazottnak mennyit adnak, attól függően, hogy mennyire bíznak benne. De a befektetőknek elmondták, hogy semmi biztosíték nincsen arra, hogy pénzüket viszont is lássák. A kísérlet végén a zsetonokat a játékosok valódi pénzre válthatták, így érdekükben állt jól dönteni. Csakhogy a játékosok egy része oxytocint (a simaizom összehúzódásáért és az anyatej elválasztásáért felelős hormont) kapott orrspray formájában.

Azok a befektetők, akiknek a szervezetébe oxytocin került, mély bizalommal viseltettek a meghatalmazott iránt. A hormont beszippantók 45 százalékánál figyelték meg a hatást. Míg a kamupermetet beszippantóknak csupán a 21 százaléka érzett bizalmat. Ám ha számítógép próbálta rávenni őket pénzük átruházására, hiába kaptak az orrukba oxytocinpermetet. Az eredmény összhangban áll az állatoknál tapasztalt folyamatokkal. Az állatoknál is a különféle biokémiai anyagok segítik az érintkezést. Úgy látszik, az emberek között a személyes varázs nem csupán lelki, de biokémiai tényezőkön is múlik. Az oxytocin nevű hormont a szélsőségesen visszahúzódó emberek pszichológiai kezelése során szeretnék alkalmazni.

Felmerül a kérdés: nem lehete visszaélni a bizalomhormonnal. Sokan attól tartanak, hogy a szélhámosok vagy a politikusok az oxytocin segítségével sosem látott túlkapásokra vetemedhetnek. Választások idején akár egy egész országot be lehetne permetezni a hormonnal, és biztos a politikai győzelem. A kutatók azonban azt állítják, hogy az efféle módszer rendkívül körülményes. Ráadásul felesleges is, mivel az oxytocint az agy természetes módon termeli. Tehát a hatásos arckifejezések, gesztusok, reklámok, beszédek, cikkek már régóta kiváltják az oxytocin és a hozzá hasonló bizalomgerjesztő anyagok termelődését.

a hormont, amely a bizalom felkeltésében kulcsszerepet játszik. Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!