Hírek

2005.06.22. 00:00

Amerika békét szeretne

Washington fokozza erőfeszítéseit a világ válsággócainak felszámolására.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="249"] Palesztin nők és férfiak tüntettek Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter látogatása idején...
[/caption]Demokratikus reformokra szólította fel a közel- és közép-keleti országokat az amerikai külügyminiszter. Condoleezza Rice Sarm-es-Sejkben találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, és szabad választásokat sürgetett országában. Az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője hangsúlyozta: „az arab vezetőknek a szabad választásoktól való félelmük nem indokolhatja többé, hogy elutasítják a szabadságot. Csak a szabadságnak és a demokráciának van elég nagy hatása ahhoz, hogy legyőzze a gyűlöletet, a megosztottságot és az erőszakot”.
A külügyminiszter kíséretében tárgyaló szóvivő nyilvánosságra hozta azt a nyilatkozatot, amely szerint az USA elítéli az erőszakos palesztin cselekményeket. Sean McCormack leszögezte: az elmúlt napok merényletei, amelyek Izrael ellen irányultak, „szabotálták a béke megteremtésére tett erőfeszítéseket. Eljött az ideje annak, hogy a Palesztin Hatóság harcot indítson a terroristák ellen”.
[caption id="" align="alignright" width="249"] ... az izraeliek pedig hadgyakorlatot tartottak
[/caption]Az Egyesült Államok támogatja minden nép demokratikus törekvéseit, de Washington továbbra is ellenzi, hogy a síita Hezbollah vagy a Hamász palesztin radikális mozgalom részt vegyen a politikai életben. Condoleezza Rice Iránnal kapcsolatban elítélte a politikai rendszer „szervezett kegyetlenségét”. Irakkal kapcsolatban azt mondta: „a gonosztevők támadásai ellenére az irakiak mára már bátrabbak, szemmel láthatóan elkötelezettebbek”. A sarm-es-sejki tárgyalások után Rice egyiptomi kollégájával, Ahmed Abul Geittel közösen tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: az Egyesült Államok elsőrendű szerepet szán Kairónak a közel-keleti térség reformjainak vezetésében.
Tegnap egyébként Jeruzsálemben találkozott Saron és Abbász: abban a városban, amelyet Izrael és a Palesztin Hatóság egyaránt fővárosként magáénak követel. Itt soha ezelőtt nem volt izraeli–palesztin csúcstalálkozó. Az izraeli miniszterelnök rezidenciáján fogadta a palesztin elnököt. Utóbbi elődjét, a 2004-ben elhunyt Arafatot kitiltották a Szent Városból. Az izraeli kormány Jeruzsálem egészét Izrael fővárosának tekinti, míg a palesztinok a palesztin lakosságú Kelet-Jeruzsálemet leendő államuk fővárosának szeretnék.

Közös amerikai–európai eszmecsere Irak jövőjéről

Ma nagyszabású nemzetközi értekezletet tartanak Brüsszelben az EU és az Egyesült Államok égisze alatt az iraki stabilizációs folyamatról. A konferencián a hangsúly a rendezés jövőjén és a jogállamiság helyreállításán lesz. Az európaiak és az amerikaiak hangsúlyozni fogják, milyen fontosnak tartanák az összes közösség, s különösen a szunniták bekapcsolását az iraki konszolidációba. Emellett Irak a nemzetközi közösség támogatását akarja kérni igazságügyi rendszere reformjához. Az Európai Unió július elsejével el is kezd egy ilyen akciót: Irakon kívül mintegy 800 bírósági tisztviselő, közigazgatási szakember és rendőr számára szerveznek majd továbbképzéseket. A tanácskozáson mintegy 85 kormány, illetve nemzetközi szervezet képviselői vesznek részt. Magyarországot Somogyi Ferenc külügyminiszter képviseli.

Toronyi Attila Közös amerikai–európai eszmecsere Irak jövőjéről Ma nagyszabású nemzetközi értekezletet tartanak Brüsszelben az EU és az Egyesült Államok égisze alatt az iraki stabilizációs folyamatról. A konferencián a hangsúly a rendezés jövőjén és a jogállamiság helyreállításán lesz. Az európaiak és az amerikaiak hangsúlyozni fogják, milyen fontosnak tartanák az összes közösség, s különösen a szunniták bekapcsolását az iraki konszolidációba. Emellett Irak a nemzetközi közösség támogatását akarja kérni igazságügyi rendszere reformjához. Az Európai Unió július elsejével el is kezd egy ilyen akciót: Irakon kívül mintegy 800 bírósági tisztviselő, közigazgatási szakember és rendőr számára szerveznek majd továbbképzéseket. A tanácskozáson mintegy 85 kormány, illetve nemzetközi szervezet képviselői vesznek részt. Magyarországot Somogyi Ferenc külügyminiszter képviseli. Palesztin nők és férfiak tüntettek Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter látogatása idején... ... az izraeliek pedig hadgyakorlatot tartottak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!