Hírek

2005.06.24. 00:00

A tokaji pereskedés vesztesei és nyertesei

Bán János

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap helyreigazításra kötelezte az Élet és Irodalmat. Eszerint a lap „valótlanul állította”, hogy a cikkben jelzett időpontban a Szárhegy-dűlő–Sárazsadány– Tokajhegyalja Kft., amelynek Orbán felesége is tagja volt, taggyűlést tartott volna.
Vicces történet ez. Jogi értelemben az Orbán családdal üzleti kapcsolatban állt cég nyert, s így közvetett módon Orbán Viktor is. De nem hiszem, hogy a jobboldal vezetőjének jót tett volna a tokaji vihar. Nehezen felejthető ugyanis, hogy először kategorikusan tagadta: tanácsot adott az érintett üzletembereknek. Néhány nappal később részben elismerte, bizonyos tanácsokat valóban adott. Nézzünk szembe a tényekkel: a haraszt bizony zörgött, nem is kicsit. Mindenki éppen annyira hallotta zörögni, amennyire elfogult volt Orbán Viktor mellett vagy ellenében.
Kötve hinném, hogy a jobboldali szavazók hátast dobtak volna a haraszt zörgésre miatt. Számukra éppen elég a tudat, hogy Gyurcsányék még nagyobb gazemberek. A balos szavazók viszont igazolva látják sejtelmeiket, miszerint Orbán egy fokkal még a sátánnál is rosszabb. Szóval mindenki hozza a formáját. Megrendülni legfeljebb az a néhány naiv szavazó rendülhetett, aki még hisz a Mikulásban és abban, hogy vannak makulátlan politikusok. Ráadásul rosszul járt a cikksorozat szerzője is. Az ő független újságírói renoméján rontott a fideszes leleplezés, miszerint – noha függetlennek aposztrofálja magát – valójában a szocialisták jóvoltából húz jövedelmet megyeházi sajtómunkával. Ki járt akkor jól? Talán a közvélemény, ha ezt egyáltalán jónak lehet nevezni. Egy kevéssel még tisztább lett: ez van. De ezt nem kell szeretni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!