Hírek

2005.06.14. 00:00

A MÁV kiszűri a bliccelőket

Hív a vasút, vált a MÁV! A februári mosolyakciót – amelyben egyébként az utasok kétszázezer mosolyszelvényt adtak a kalauzoknak – júniusban egy keményebb követi.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Idén kilencven vasúti kocsit tisztítanak meg a nem kívánt festéktől
[/caption]Nevezetesen a repülő brigádoké, amelyek a bliccelőket veszik célba, no meg a graffitizőket, nem utolsósorban tehát a vasúti kocsik tisztaságát veszik górcső alá. A fokozott ellenőrzéseket végző repülő brigádokat négy-öt jegyvizsgáló, egy-két szolgáltatás-felügyelő, vasútőr és rendőr alkotja. Az akciócsoport tagjai „menetjegy-ellenőrzés” feliratú kitűzőt viselnek. Az ellenőrzések nem csupán azt célozzák, hogy az utasok váltottak-e menetjegyet, a vizsgálat kiterjed a szolgáltatások minőségére, valamint az utas- és vagyonvédelemre is.

A repülő brigádok hajnalban látnak munkához, s a szolgálat késő estig tart. Már júniusban több mint száz alkalommal kerül sor fokozott ellenőrzésre a vonatokon. A brigádok nem csupán az indulási állomáson bukkannak majd fel, előfordulhat, hogy köztes állomáson szállnak fel. A MÁV a nagyszabású ellenőrzést azzal indokolta, hogy a bliccelők a fejlesztésektől vonják el a pénzt, éves szintes a vasút 2,5 milliárd forinttól esik el emiatt. Ebből az összegből 35 elővárosi vonat felújítása valósulhatna meg.

Hasonlóan jelentős károkat okoznak a vasúttársaságnak a graffitizők. A mély ihletésű „szabad rajzok” eltávolítása a személykocsik külső és belső felületeiről évente egy Hősök tere nagyságú terület megtisztítását jelenti (ez több mint 24 ezer négyzetméter). A graffiti könynyebb eltávolítása érdekében a vasúti kocsik vécéinek, valamint előterük oldalfalainak átfestésére is sor került 2004-ben, ekkor 30 expressz és 112 elővárosi forgalomban közlekedő kocsinál végezték el a graffitimentesítést, idén 90 kocsit tisztítanak meg. A kár erkölcsileg is jelentős, hiszen megváltozik a járművek arculata, a megfestett járművek az utasok szemében az elhanyagoltság, az ápolatlanság látszatát keltik, ami a vasút vezetése szerint jelentős bizalomvesztéssel is jár.

A MÁV Rt. új, hatékonyabb kocsitakarítási rendszereit még idén bevezeti német és osztrák minták alapján. Ha az eredmény is olyan hatásos lesz, mint az említett két ország vasúti társaságainál, akkor a magyar utazóközönség sem jár rosszul. Így aztán a mostani ellenőrzés a vonatok takarítását végző külső vállalkozók munkájára is kiterjed, ideértve a mosdók vízzel, higiéniai papírral és kézmosófolyadékkal történő feltöltését is.

A fokozott menetjegy-ellenőrzések során a vonatra szálló repülőbrigád segíti a vonatot kísérő jegyvizsgáló munkáját, illetve ellenőrzi az előírás szerinti megjelenést, munkavégzést. A bliccelés megelőzésére a zárt peronos ellenőrzéseket már nem csupán a budapesti, hanem a vidéki pályaudvarokon is bevezetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!