Hírek

2005.05.19. 00:00

Pályakezdők segítése a kormány napirendjén

A kormány tegnap elfogadta a pályakezdők munkába állását segítő intézkedéseket. László Boglár kormányszóvivő elmondta: a középfokú oktatási intézményben végzettek esetében 25 éves korig, felsőfokú intézményből kikerülők esetében 30 éves korig vehetik igénybe a kedvezményt.

BAMA

Ennek lényege, hogy a munkavállalás első évében 15 százalékot, a második évben pedig 25 százalékot kell megfizetni a jelenleg a munkabéreket terhelő, 38 százalékos járulékból. Számításaink szerint több tízezer pályakezdőnek az elhelyezkedésére lehet számítani az intézkedés miatt – mondta a szóvivő. A költségvetési oldalon ez ugyan tízmilliárdos támogatási tételt jelent, viszont az is remélhető az intézkedéstől, hogy eddig nyilván nem tartott pályakezdők jelennek meg a munkaerőpiacon. Gyakorlatilag fehéredik ez a szféra, ráadásul a munkaerő-piaci alapból munkanélküli- támogatás kifizetése nem szükséges, hiszen elhelyezkednek.

Igazságosabb családtámogatási rendszer a terv

A kormány 100 lépés programjának következő köre a családtámogatási rendszer igazságosabbá tétele – mondta szerdai rádióinterjújában a miniszterelnök. Ma az emberek jelentős része – több mint kétharmada – úgy gondolja, hogy a mai családtámogatási rendszer nem igazságos. Azoknak ad többet, akiknek amúgy is több van. Gyurcsány Ferenc szerint a rendszer megérett arra, hogy igazságosabbá tegyék; erre vonatkozóan lényegében befejezték az egyeztetéseket a koalíciós pártok szakértői és vezetői.

Gyurcsány Ferenc szerint a rendszer megérett arra, hogy igazságosabbá tegyék; erre vonatkozóan lényegében befejezték az egyeztetéseket a koalíciós pártok szakértői és vezetői. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!