Hírek

2005.06.01. 00:00

Mese a kétszáz kátyúról

Nem tűntek el a kátyúk a budapesti utcákról, hiába hitegettek mindenkit a városvezetők. Az utcákat járva az autósok alig érzékelnek valami változást. Ígéretből legalább annyi van, mint kátyúból.

Vajta Zoltán

Vajda Pál főpolgármester-helyettes néhány hete bejelentette: május végére csak kétszáz kátyú lesz Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. illetékesei is hasonló ígéreteket tettek. Korai volt a bizakodásuk. Ma június elseje van. Vagyis vége a májusnak. Egyik jóslat sem vált valóra.

Tegnap mintegy háromszáz kátyú volt az utakon – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF). Csanádi Csaba közútfenntartási igazgató szerint hét végére kétszáz alá lehet csökkenteni a számukat. A tavaszi kátyúzásokat megnehezítette az esős időjárás. Most pedig a hirtelen jött kánikula tett keresztbe a kátyúbrigádok munkatervének. Hőségben ugyanis túlhevül és nehezebben hűl ki az aszfalt, és a munkások sem tudnak ugyanolyan tempóban dolgozni. Hét végén közülük többen napszúrást kaptak.

A forróság már pénteken is itt volt, de Vajda Pál azért még megígérte, hogy június elejére eltűnik a kátyúk többsége. A főpolgármester-helyettes alighanem nem számolt a kánikulával. De nem tudtuk tőle megkérdezni, mert tegnapi sűrű programja miatt lapzártáig nem értük utol. Csanádi Csaba viszont megosztotta a Reggel olvasóival a kátyúzás legnagyobb problémáit. Azt például, hogy a munkások versenyt futnak az idővel. Naponta mintegy háromszáz új úthiba keletkezik, annyi, amennyit ki tudnak javítani. Még így is hetven százalékkal több munkát végeztek el, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Nem tudják jelentősen növelni a munkatempót, mert ha már kivonulnak, más hibákat is kijavítanak. Olyan repedéseket, süllyedéseket szüntetnek meg, amelyekből egy héttel később szinte biztosan kátyú válna.

A rossz  út olyan, mint az öreg, foszló ruha. Nem lehet rá több foltot tenni, mert a folt szélén továbbszakad. Az út is minél öregebb, elhanyagoltabb, annál több kátyú keletkezik rajta. Így hiába tömik be a gödröket. Az egyetlen jó megoldás a teljes aszfaltcsere. Csanádi Csaba szerint az idei felújítások megállíthatják a kátyúk invázióját. Hiszen ezen a nyáron nyolcvan kilométeren dolgoznak a munkagépek. Mivel az új aszfalt ellenálló a kátyúképződéssel szemben, ezeken az utakon egy darabig biztosan nem lesznek gödrök.

A főváros ezer kilométer út fenntartásáért felel. A többi háromezerötszáz kilométer a kerületeké. Újbuda idén ugyancsak nekiment a kátyúknak. Átépítik a Bartók Béla utat. Itt sokfelé a hiányos kockakövek mentén húszcentis gödrök között lavírozhattak az autók. A XI. kerület kátyúmentesítő akciót is hirdetett. Egy zöldszámon bárki bejelentheti, ha kátyút látott. Lakos Imre alpolgármester közölte: a bejelentést követő negyvennyolc órán belül minden kátyút kijavítanak. A mellékutcákon egy közbeszerzési eljárással kiválasztott cég dolgozik. A főútvonalakra a fővárosi közterület-fenntartót hívják.

Nem minden kárt térítenek meg az autósoknak

Tavaly 4069-en jelentettek be kátyú miatt kárigényt a fővárosi közterület-fenntartónál. Ebből azonban csak 2600 követelést fogadtak el. Ha nem fő- vagy tömegközlekedési úton történt a baleset, hiába panaszkodik az autós. Ha egy rosszul elhelyezett csatornafedő lap károsította az autót, akkor sem az FKF fizet. Ilyenkor az adott közművállalathoz kell fordulni. Idén eddig több mint ezerháromszáz kárigényt jelentettek be.

a városvezetők. Az utcákat járva az autósok alig érzékelnek valami változást. Ígéretből legalább annyi van, mint kátyúból. Vajta Zoltán Nem minden kárt térítenek meg az autósoknak Tavaly 4069-en jelentettek be kátyú miatt kárigényt a fővárosi közterület-fenntartónál. Ebből azonban csak 2600 követelést fogadtak el. Ha nem fő- vagy tömegközlekedési úton történt a baleset, hiába panaszkodik az autós. Ha egy rosszul elhelyezett csatornafedő lap károsította az autót, akkor sem az FKF fizet. Ilyenkor az adott közművállalathoz kell fordulni. Idén eddig több mint ezerháromszáz kárigényt jelentettek be. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!