Hírek

2005.05.12. 00:00

Mérget szórtak a fejünkre

Három vegyszert használ az ÁNTSZ szúnyogirtásra. Az egyik gyermekkori leukémiát és rákot okoz. Tegnap ezzel szórták meg a II. kerületet. Legalábbis a Levegő Munkacsoport szerint.

Tóth Tímea

Rákkeltő anyaggal permetezték be kedden és szerdán este a II. kerületet – állítja a Levegő Munkacsoport. Az ÁNTSZ egy UNITOX 100 SC nevű anyaggal szórta végig a többi között az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, az Adyligetet, a Mechwart teret és a Bimbó utcát. A különleges, hatalmas zajjal közlekedő autók segítségével úgynevezett meleg ködöt képeztek az utcák felett. Ez kiirtja a kifejlett szúnyogokat. Nem most először, évek óta ezt az anyagot használják. A szer alkalmazását ugyanis engedélyezik a hatóságok. Az ország számos pontján ezt használják.

– Ez az egyik legveszélyesebb rovarirtó vegyszer. Számos tudós szerint gyermekkori leukémiát és agytumort okoz. Génmódosító, rákkeltő hatását szinte senki sem vitatja – mondja Simon Gergely vegyész, a Levegő Munkacsoport programvezetője. – Dániában már 1998-ban betiltották, a legtöbb európai országban, sőt még Indonéziában is tiltólistán van. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség állatokon bizonyítottan rákkeltőnek minősítette. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség, az EPA pedig legutóbbi ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy  az ember esetében valószínűleg rákkeltő hatású a szer.

A hazai Növényvédőszer-engedélyezési Egyeztető Tanács nemrég három anyag azonnali betiltását kezdeményezte a kormánynál. Abból a négyszázból, amely használatban van jelen pillanatban. Ez volt az egyik. A beadványt egyelőre még nem bírálta el az illetékes bizottság. A Levegő Munkacsoport most már követeli a szer betiltását. Az ÁNTSZ tegnap azt állította: nincs mitől tartani.

– Csak a magyar hatóságok által engedélyezett vegyszereket használunk – mondja Szántai Károly, az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének osztályvezető főorvosa. – Ezek az anyagok a gerincesekre nincsenek semmilyen káros hatással. Kizárólag a rovarok számára halálosak. Légi úton szintén megkezdődött a szúnyogok irtása, és egészen szeptemberig tart. A helikopterekről más anyagokat szórnak a levegőbe a Duna északi és bal partja fölé. Az egyiket, a Technar HP-D-t a lárvák elpusztítására használják, a másikat, a MOSQUITOX 1 ULV FORTE-t pedig a kifejlett rovarok ellen vetik be. A Levegő Munkacsoport szerint a két szer közül az egyik szintén mérgező. Bár ez nem az emberekre, a halakra.

– A MOSQUITOX nevű szer következménye volt a 80-as években a hatalmas balatoni halpusztulás. Ha ez bejut a vízbe, megismétlődhet a húsz évvel ezelőtti tragédia –vélekedik Simon Gergely – A harmadik szúnyogirtó anyag azonban teljesen ártalmatlan. A „halirtó ” anyaggal összesen 650 hektárnyi területet szór be az ÁNTSZ. Fokozatosan. Összesen 8–12 alkalomra rendelték meg a helikoptert. A Duna északi partján 400, a délin 250 hektáron permeteznek. Általában nem szokták kihasználni valamennyi lehetőséget, de ha sok a szúnyog, irtani kell. Márpedig idén szúnyoginváziót ígértek a szakemberek. A vészjósló előjelek erre utalnak. A rendkívül csapadékos tavaszi időjárás megteremtette a lárvák melegágyát. A Duna gemenci árterében jelenleg tizenöt méter magas felhőkben vonulnak a rovarok.

– A folyó magas vízállása miatt megtelnek a hullámterek és a holtágak vízzel. Ezek megfelelő helyet teremtenek a szúnyogoknak a letelepedéshez – magyarázza Papanek László, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság folyamszabályozási csoportvezetője. – Ezek elsősorban a Duna palotaszegi, tündér-szigeti, gödi-szigeti mellékágát érintik. De egy erősebb szél bármeddig elviszi a lárvákat és a kifejlett állatokat is. Mint ahogy a vegyszerek is messzire szállnak a levegőben…

Lucia is kifogásolja a szúnyogirtást

Hozzánk már megérkeztek a szúnyogok – mondja Pártai Lucia meteorológus a Római parton lévő házában. – Egy héttel ezelőtt egy hatalmas hadat űztem ki a lakásból. Szellőztettem, majd miután becsuktam az ablakokat, mintegy nyolcvan darabot figyeltem meg a húsz négyzetméteres szobában. Idén sokkal nagyobbak a megszokottnál. Napkeltekor és napnyugtakor érkezik a legnagyobb tömeg. Főként száraz, napos időben, 20–22 fokos hőmérsékleten.

Ha megfelelő hozzáértéssel és időben irtanák a szúnyogokat, nem lenne ennyi. Többször tapasztaltam, hogy furcsa gázolajillata van a szóró anyagnak. Nem hiszem, hogy az ilyen légszennyező szer a legmegfelelőbb a szúnyogirtásra. A légi irtás sem tökéletes. Többször kitettem már a fehér lepedőt az udvarra, hogy ellenőrizzem, mennyi az egy négyzetméterre jutó olajos cseppek száma egy helikopteres permetezés után. Ritkán voltam elégedett az eredménnyel. Ezért ha vendégeket hívunk, végigpermetezzük kannából a környéket.

Ha megfelelő hozzáértéssel és időben irtanák a szúnyogokat, nem lenne ennyi. Többször tapasztaltam, hogy furcsa gázolajillata van a szóró anyagnak. Nem hiszem, hogy az ilyen légszennyező szer a legmegfelelőbb a szúnyogirtásra. A légi irtás sem tökéletes. Többször kitettem már a fehér lepedőt az udvarra, hogy ellenőrizzem, mennyi az egy négyzetméterre jutó olajos cseppek száma egy helikopteres permetezés után. Ritkán voltam elégedett az eredménnyel. Ezért ha vendégeket hívunk, végigpermetezzük kannából a környéket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!