Hírek

2005.05.25. 06:03

Lefoglalták a hamisított Bagdadi tolvajt

1600 illegálisan másolt DVD-t, több ezer íratlan, de nem jogtiszta CD-t, illetve DVD-t és a sokszorosításhoz használt számítógépeket foglaltak le a hatóságok két budapesti razzián.

Körmendi Gábor

Az összehangolt felderítést a határőrség, a Vám és Pénzügyőrség Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztálya és a Gödöllői HÉV-polgárőrség önkéntesei hajtották végre. Az előre megtervezett akció során a polgárőrök magukat vevőnek álcázva felmérték a terepet. Miután megbizonyosodtak arról, hogy az üzletben illegálisan másolt filmeket árulnak katalógusból, forródróton értesítették a szomszédos utcában várakozó akcióegységeket. A vámosok és a határőrök így azonnal rajtaütöttek a bűnözőkön, és lefoglalták a bűnjeleket. A Bosnyák tér melletti „feketeboltban” megközelítőleg hárommillió forint értékű hamis árut rejtett a gazdasági iroda. Köztük olyan filmek hamisítványai sorakoztak, mint a Magyar vándor, a Passió, a Bagdadi tolvaj és a Bukás. Egy angyalföldi raktárból pedig több ezer íratlan DVD került elő, amelyek piaci értéke ebben az állapotban ugyan csekély, de felhasználásuk után 20-25 millió forintos bevételkiesést jelentett volna az államkasszának.

– Nem is tudtam, hogy védett. Mindenki ezt csinálja! Miért pont engem szúrtak ki? Legtöbbször ezekkel a szavakkal próbálnak magyarázkodni a tetten ért elkövetők – mondta a Reggelnek Almási Gyula, a VPOP Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztályának vezetője.

A rajtaütésben Csorba Mihály (51) aktív BKV-s buszsofőr is segédkezett. – Nyolc éve vagyok polgárőr. Ha kiszállok a piros hetes volánja mögül, kocsma helyett inkább a bűnözőket kergetem, hiszen nincs félelemérzetem – mondta lapunknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!