Hírek

2005.05.31. 00:00

Lebuktak a bérlethamisítók

Hamis bérleteket is találnak a BKV-razziákon. A csalókat okirat-hamisítás miatt feljelentik a rendőrségen. Már a buszokon és a villamosokon is lecsapnak az ellenőrök.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az áprilisi totális BKV-ellenőrzés kétszázmillió forintot hozott a közlekedési vállalatnak. Májusban hasonló eredményre számítanak.
[/caption]Bérlethamisítókat fognak nap nap után a BKV-ellenőrök. Nem tudni, hányan utazhatnak fénymásolt vagy vegyszerrel megbuherált szelvényekkel. Mindenesetre naponta 8-10 hamisítványra bukkannak az ellenőrök. A csalássorozatra az metróállomások megszállása nyomán derült fény. Az ellenőrök április óta a bejáratnál vizsgálják meg a szelvényeket. Akinek nincs vagy érvénytelen, azt nem engedik le a metróba.

Bencze Ferencné, a BKV jegyellenőrzési csoportvezetője azt mondja, így valamivel több idő és figyelem jut az utasokra. Az ellenőrök messziről felismerik a hamis bérletet. A lebukott csalótól bevonják a hamisítványt és felveszik az utas adatait. Ha el akar szaladni, rendőrt hívnak és feljelentést tesznek. Többféle hamisítási módot alkalmaznak a csalók. Sokan színes fénymásolatot készítenek a szelvényről. A 30 napos bérleteknél pedig átírják az érvényességi határidőt. Van, hogy vegyszerrel szedik ki az írást a papírról – mondja Benczéné. Az ellenőrzési akció amúgy beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Áprilisban mintegy 200 millió forint többletbevételt hozott a BKV-nak. Májusban is hasonló eredményre számítanak. Az ellenőrök újabban a felszíni járatokat is csoportosan megszállják. A kereskedelmi rádiókba betelefonáló utasok ellenőrinvázióról számoltak be tegnap. Pedig most sincsenek többen, mint máskor. Csak épp a 7-es buszra, 4-es, 6-os, 2-es és 14-es villamosra is átcsoportosítottak közülük. A BKV egyébként megkezdte létszámuk bővítését, a napokban megjelennek az első újsághirdetések.

Horváth Lászlónak (48) és Jezsi Józsefnének (46) is a létszámhiány miatt kell időnként beállnia a metróállomásokra is. Amúgy rendszerint buszokon, villamosokon teljesítenek szolgálatot. Naponta átlagosan 25-30 alkalommal szabnak ki pótdíjat vagy adnak csekket a bliccelőknek. Az áprilisban kezdődött ellenőrzési akció óta azonban több erőfeszítésbe telik ugyanezt az eredményt teljesíteni. Egyre többen vásárolnak ugyanis jegyet, bérletet, a korábbi notórius bliccelők is. És nem csak a metróban. Úgy látszik, az utasok valóban tartanak az ellenőröktől, lyukasztanak buszon, villamoson is. Nem fölöslegesen, hiszen a karszalagosok újabban más járatokat is blokád alá vonnak.

Mostanában ritkábban támadják meg az utasok az ellenőröket. Hiszen biztonsági őrök vigyázzák őket. A karszalagosok tapasztalatai szerint nem a legmarconább emberek a legagreszszívabbak. A kopasz, kigyúrt bliccelők általában udvariasan kifizetik a büntetést. Időnként mégis vannak összetűzések.

Svájcban a jegy is drágább, a büntetés is magasabb

Darabos Krisztián (26) tanuló: Svájcban élek, de minden évben néhány hetet Budapesten töltök. Ott is vannak ellenőrök. Svájcban nem éri meg bliccelni, hiszen 15 ezer forintnyi a büntetés. Igaz, a jegy is drágább.

Németh Richárd (30) tanuló: Nem szoktam bliccelni, mindig van bérletem. Nem baj, hogy mindenhol ott vannak az ellenőrök. A közlekedés egy szolgáltatás, amiért fizetni kell. Csak az nem mindegy, hogy mennyit.

Gyurcsák Katalin (27) ügyintéző: A munkahelyem veszi meg a bérletem, így sosem bliccelek. Ha nekem kellene megvásárolnom, akkor sem potyáznék. Az ellenőröket is ellenőrizhetné valaki, mert néha furcsa dolgokat művelnek.

Németh Richárd (30) tanuló: Nem szoktam bliccelni, mindig van bérletem. Nem baj, hogy mindenhol ott vannak az ellenőrök. A közlekedés egy szolgáltatás, amiért fizetni kell. Csak az nem mindegy, hogy mennyit.

Gyurcsák Katalin (27) ügyintéző: A munkahelyem veszi meg a bérletem, így sosem bliccelek. Ha nekem kellene megvásárolnom, akkor sem potyáznék. Az ellenőröket is ellenőrizhetné valaki, mert néha furcsa dolgokat művelnek. Az áprilisi totális BKV-ellenőrzés kétszázmillió forintot hozott a közlekedési vállalatnak. Májusban hasonló eredményre számítanak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!