Hírek

2005.04.21. 00:00

Vádlottak padján a törvény őrei

A törvények betartásáért és a tiszta közéletért felelős személyek is botlanak néha. Legalábbis ez derül ki abból az összeállításunkból, amelyben a bírák, ügyészek és rendőrök által elkövetett bűncselekményeket elemeztük.

BAMA

Az összesítések során a bírák és ügyészek körében elenyésző számú törvénybe ütköző cselekményekkel találkozhatunk. A 2 800 fős bírói karból például évente alig 3–4 személy kerül „kényes helyzetbe”, de hasonló arányokat találunk a vádhatóság munkatársainál is. A bíráknál a leggyakrabban elkövetett bűncselekmények toplistáján az ittas vezetés áll az első helyen. Más, jellemző cselekmények körébe tartozik a jogosulatlan adatkezelés és a magánokirat-hamisítás. Az összesítést színesíti az az eset, amikor egy bíró 1999-ben hamis tanúzásra való felhívás miatt kényszerült a vádlottak padjára.

Az ügyészeknél is az ittas vezetés jelenti a legnagyobb gondot, de többen közokirat-hamisítás, vesztegetés és más egyéb bűncselekménynek vádja miatt kényszerültek magyarázkodásra. Érdekes, hogy az igazságszolgáltatás őrei néha egymással is összetűzésbe keverednek. Ezt bizonyítja annak a balassagyarmati bírónak az esete, aki egy átmulatott éjszaka után ittasan rátámadt a kiérkező rendőrökre. Ő másnap le is mondott a bírói tisztségéről. Ettől eltekintve, erőszakos bűncselekményekkel egyáltalán nem találkozunk a kimutatásokban. Arra pedig végképp nincs példa, hogy bíró vagy ügyész került volna a rácsok mögé.

A rendőrök által elkövetett törvénysértések közül már jócskán van mit szemezgetni. Ők évente átlagban 1000–1200 cselekménnyel járulnak hozzá az országos statisztikák növekedéséhez. Igaz, ehhez azt is meg kell jegyezni, hogy a létszámuk eléri a negyvenezret, így ide több olyan személy is bekerülhet, aki befeketítheti a rendőri mundért. Náluk különböző hivatali bűncselekmények (pl. kényszervallatás) és korrupciós esetek vezetik a toplistát. A vádemelések során 2001 óta az igazságszolgáltatási apparátus tisztségviselői ügyében kizárólag a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal illetékes eljárni.

Habár az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom európai átlagban is jó arányt mutat, az érintettek egyes csoportjai mégis további erősítésbe kezdtek.  A bírák például hamarosan elfogadják a magán- és közéleti tevékenységüket szabályozó etikai kódexet. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke pedig szinte minden összbírói értekezleten kiemelten figyelmezteti kollégáit az „egy alkalmatlan bíró is sok az igazságszolgáltatásban” elvére. Úgy tűnik, ennek az emberek körében is meglett a hatása, mivel a legújabb közvélemény-kutatás szerint a bírói munka társadalmi megbecsülése megelőzi az összes többi foglalkozásét. Emellett azt a gyakorlatot is következetesen alkalmazzák, hogy az, aki nem méltó a bírói talárra, nem maradhat a testületben.

A leggyakoribb bűncselekmények:

Bírók:

- ittas járművezetés

- jogosulatlan adatkezelés

- magánokirat-hamisítás

Ügyészek:

- közokirat-hamisítás

- ittas járművezetés

Rendőrök:

- hivatali bűncselekmények

(pl. kényszervallatás)

- korrupciós jellegű bűncselekmények

- közlekedési bűncselekmények

- ittas járművezetés

- jogosulatlan adatkezelés

- magánokirat-hamisítás

Ügyészek:

- közokirat-hamisítás

- ittas járművezetés

Rendőrök:

- hivatali bűncselekmények

(pl. kényszervallatás)

- korrupciós jellegű bűncselekmények

- közlekedési bűncselekmények -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!