Hírek

2005.04.06. 07:07

Terror a Győzelem Napján?

Samil Bászájev csecsen szakadárvezér terrorakciókra készül a május 9-i Győzelem napján – értesült a Gazeta című orosz lap.

Csák Elemér

A Gazeta szerint az orosz titkosszolgálat abból következtett a csecsenföldi terrorcselekmények terveire, hogy Bászájev és egy másik hírhedt felkelővezér, Doku Umarov elfogott harcosai elárulták fegyverraktáraik helyét. A rejtekhelyeken nagy erejű, házilagos készítésű pokolgépeket és jelentős mennyiségű robbanóanyagot találtak. Új felfedezés, hogy a terroristák egy légelhárító rakétából kézi indítású rakétavetőt barkácsoltak.

Bászájev Csecsenföldön, mindenekelőtt a fővárosban, Groznijban tervez támadásokat – írta a Gazeta, de megjegyezte: senki sem zárhatja ki azt az eshetőséget, hogy célba veszi Moszkvát is, ahol állam- és kormányfők tucatjai jönnek össze a második világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulós ünnepségeire.

Az elmúlt években a május 9-ei ünnepet Csecsenföldön rendre beárnyékolták a terroristák rajtaütései. A szakadárok legsúlyosabb győzelem napi terrorcselekménye a Kreml-barát Ahmad Kadirov elnök életét kioltó tavalyi stadionmerénylet volt. Két évvel korábban Kaszpijszk  dagesztáni városban robbantak pokolgépek. Az ünnepség résztvevői közül negyvenhárman meghaltak, több mint százan megsebesültek. Bászájevet visszavágásra ösztönzik az orosz biztonsági erők és csecsen szövetségeseik látványos sikerei, köztük Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista elnök március 8-i megölése. Maszhadov halála után a terrorista Bászájev kijelentette, hogy már nincs megkötve a keze
– emlékeztetett a Gazeta.

Ilja Sabalkin tábornok, az észak-kaukázusi terrorellenes műveletek egyik vezetője a lapnak elmondta: a győzelem napi ünnepségek idején az egyik fő célpont a grozniji Dinamo stadion lehet. A sportlétesítményt a tavalyi akció után helyreállították; a merénylők számára nagy siker lenne, ha ismét sikerülne kijátszani a belbiztonságiak éberségét. Az orosz különleges alakulatok nem titkolják: mindenre felkészültek, különösen a központi ünnepségeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!