Hírek

2005.04.18. 00:00

Szerveződik a használtgumi-maffia

Egy év alatt legalább 1,5 milliárd forint hasznot hajtott a bűnözőknek a gumiabroncs-hulladék. Az EU-csatlakozás óta Olaszországból, Németországból és Ausztriából legalább 10 ezer tonnát hoztak be az országba, amelynek nagy része illegális lerakatokban pihen.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Napokig adott munkát a tűzoltóknak Soroksáron a több ezer égő gumiabroncs
[/caption]Több ezer gumiabroncsot gyújtottak fel ismeretlenek március 18-án Soroksáron, egy illegális szemétlerakóban. A tűz során mérges gáz is felszabadult. Senki nem sérült meg, ám a tűzoltókat még két nap múlva is az utómunkálatok kötötték le. A Reggel tudósítója azóta oknyomozást folytat. Az eddigi eredményeket jól jelzi, hogy már több „jóindulatú” figyelmeztetést is kapott, miszerint „nem kellene a gumibiznisszel foglalkoznia”. A soroksári tűz mögött ugyanis az éppen szerveződő használtgumi-maffia keresendő.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ 2003-as elemzésében előre jelezte, hogy a maffiák új üzleteket keresnek. Számolni kell a fiktív cégek számának növekedésével. A fantomcégeket nem létező személyek vagy hajléktalanok nevében alapítják. A lényeg, hogy egy-egy nagyobb „üzlet” után a cégtulajdonos utolérhetetlen legyen az APEH és a bűnüldözők számára. Ilyen cégek állnak a „szemétbiznisz” mögött is.

[caption id="" align="alignleft" width="308"] Egy hét után, szombaton megállapítottuk: új szállítmány érkezett Ócsára, ahol eddig is ötezer tonna volt már
[/caption]Az EU-csatlakozás után megnyíltak a belső határok a hulladékok számára. A soroksári tűz oknyomozása során kiderült, hogy az igazán nagy üzlet a használt gumiabroncs. Hazánkban évente 30–32 ezer tonna használt gumiabroncsot dolgoznak fel, és 35–40 ezer tonna újat hoznak forgalomba. A különbség nem igazolja azt a felmérésen alapuló tényt, hogy az országban 60–80 ezer tonna használt abroncs hever, nagyrészt illegális lerakatokban. Eddigi adataink szerint 30–35 „vállalkozó” egy év alatt legalább tízezer tonnát hozott be külföldről. A magyar „vállalkozó” 2-3 eurót kap a használt gumi darabjáért Ausztriában egy szerelőtől, hogy kivigye azt az országból. A szerelő is jól jár, hiszen 4-5 euró megmarad számára az osztrák hasznosítói díjból. A „vállalkozó” itthon átválogatja, a még használható abroncsokat pároztatja, és számla nélkül eladja. Senki sem fizet termékdíjat, hasznosítói díjat, adót. A 10 ezer tonna behozott abroncs után minimum 1,5 milliárd forint befizetése maradt el. A válogatás után eladhatatlan abroncsot pedig felgyújtják. Mint azt Soroksáron tették.

A szervezett bűnözés figyelmét felkeltette a hatalmas bevétel. A Reggel birtokában lévő iratok tanúskodnak arról, hogy máris továbbfejlesztették az alapötletet. A „vállalkozók” által behozott gumiabroncsokat hivatalosan, papíron külföldre szállítják újrahasznosítás céljából, ami után megpróbálják majd felvenni a kilogrammonkénti 40 forintos hasznosítási díjat.

Termékdíj, hasznosítói díj

Magyarországon a hulladék kezelését, hasznosítását termékdíjfizetéssel, illetve a fizetési kötelezettség alóli mentességgel is ösztönzik, szabályozzák. Gumiabroncs esetében a termékdíj összege idén 110 forint/kilogramm, amelyet a gyártónak, illetve az első forgalomba hozó kereskedőnek kell megfizetnie. A termékdíj megfizetése alól mentességet kap az, aki hasznosító szervezettel szerződést köt. A koordináló szervezet vállalja, hogy összegyűjteti, hasznosíttatja az erre a tevékenységre hatósági engedéllyel rendelkező vállalkozásokkal a gumiabroncsot. A hasznosítói díj 30–40 forint/kilogramm. Ezt a pénzt úgy kaphatja meg a vállalkozás, ha igazolja a feldolgozásra átvett gumiabroncs tulajdonosának létét, az átvett mennyiség súlyát, a feldolgozás módját, a keletkezett termék hasznosítását. Elszámolás negyedévente. A feldolgozás módja lehet a külföldre szállítás is.

A bűnüldözők készülnek

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője megerősítette, hogy a korrupció elleni osztályon belül már működik a természetkárosításhoz kapcsolódó, szervezett bűnözők által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló új egység. Nevük csak július 1-jével lesz. A soroksári gyújtogatást a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság vizsgálja. Közveszélyokozás miatt ismeretlen tettes után nyomoznak. A titkosszolgálatok már rendelkeznek bizonyos információkkal a gumimaffiáról.

Az adófizetők pénze bánja a lerakók felszámolását

Ócsa közelében, védett természeti környezetben találtuk meg ezt az illegális gumiabroncs-lerakatot. Csak remélni tudjuk, hogy valamelyik törvényesen működő újrahasznosító cég elszállítja onnan és feldolgozza. Egyébként várható, hogy ezt is felgyújtatja a maffia. De az sem lenne jó, ha az adófizetők, vagyis a mi pénzünkből kellene felszámolnia a környezetvédelmi hatóságoknak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium idei költségvetésében 171 milliárd forint van környezetvédelemre. Ezt azonban környezetvédelmi beruházásokra tervezték, és nem az újra és újra „felbukkanó” illegális szemétlerakók felszámolására. Mindenesetre a bevezetett termékdíj, amelyet a gyártónak, illetve az első forgalomba hozónak kell fizetnie, pluszbevételeket hozhat. A kiskapukat pedig a törvényalkotóknak és -alkalmazóknak kell bezárniuk.

A termékdíj megfizetése alól mentességet kap az, aki hasznosító szervezettel szerződést köt. A koordináló szervezet vállalja, hogy összegyűjteti, hasznosíttatja az erre a tevékenységre hatósági engedéllyel rendelkező vállalkozásokkal a gumiabroncsot. A hasznosítói díj 30–40 forint/kilogramm. Ezt a pénzt úgy kaphatja meg a vállalkozás, ha igazolja a feldolgozásra átvett gumiabroncs tulajdonosának létét, az átvett mennyiség súlyát, a feldolgozás módját, a keletkezett termék hasznosítását. Elszámolás negyedévente. A feldolgozás módja lehet a külföldre szállítás is. A bűnüldözők készülnek Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője megerősítette, hogy a korrupció elleni osztályon belül már működik a természetkárosításhoz kapcsolódó, szervezett bűnözők által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló új egység. Nevük csak július 1-jével lesz. A soroksári gyújtogatást a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság vizsgálja. Közveszélyokozás miatt ismeretlen tettes után nyomoznak. A titkosszolgálatok már rendelkeznek bizonyos információkkal a gumimaffiáról. Az adófizetők pénze bánja a lerakók felszámolását Ócsa közelében, védett természeti környezetben találtuk meg ezt az illegális gumiabroncs-lerakatot. Csak remélni tudjuk, hogy valamelyik törvényesen működő újrahasznosító cég elszállítja onnan és feldolgozza. Egyébként várható, hogy ezt is felgyújtatja a maffia. De az sem lenne jó, ha az adófizetők, vagyis a mi pénzünkből kellene felszámolnia a környezetvédelmi hatóságoknak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium idei költségvetésében 171 milliárd forint van környezetvédelemre. Ezt azonban környezetvédelmi beruházásokra tervezték, és nem az újra és újra „felbukkanó” illegális szemétlerakók felszámolására. Mindenesetre a bevezetett termékdíj, amelyet a gyártónak, illetve az első forgalomba hozónak kell fizetnie, pluszbevételeket hozhat. A kiskapukat pedig a törvényalkotóknak és -alkalmazóknak kell bezárniuk. Egy hét után, szombaton megállapítottuk: új szállítmány érkezett Ócsára, ahol eddig is ötezer tonna volt már Napokig adott munkát a tűzoltóknak Soroksáron a több ezer égő gumiabroncs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!