Hírek

2005.04.23. 00:00

Saját pénzükről szavaznak

Öt-hat százalékkal emelkedhet a fővárosi tulajdonú közműcégek vezetőinek fizetése. Az új illetményeket a főváros tulajdonosi bizottsága jövő héten hagyhatja jóvá.

Zsidai Péter

A Reggel úgy értesült, a vezetők, illetve a testületek tagjainak fizetése júniustól emelkedik. A növekedés tizennégy fővárosi képviselő pénztárcájára lesz jótékony hatással. Azokéra, akik helyhez jutottak a felügyelő bizottságokban (fb). A négy érintett cég: a Fővárosi Gázművek (FG), a Fővárosi Vízművek (FV), a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK). Valamennyiben részesedése van a fővárosi önkormányzatnak. Egyéb fővárosi tulajdonú cégekben a képviselők több mint fele tölt be valamilyen tisztséget.

A tulajdonosi bizottság kedden zárt ülésen tárgyalja az emelést. A tizenkét tagú testületnek a fele érintett a döntéshozatalban, mivel maguk is fb-tagok. A bizottság elnöke, Somlyódy Csaba (MSZP-BDK), Zsinka László (MIÉP-FCSM), Bánsági György (MSZP-FG), Gábor József (MSZP-FG), Kardos Péter (MSZP-FV), Kupper András (Fidesz-BDK). Az előterjesztés szerint az emelést a májusi közgyűlés hagyhatja jóvá.

Kupper András a Reggel kérdésére jelezte, a Fidesz-frakció várhatóan nemmel fog szavazni. Maximum 1-2 százalékos emelést tudnak elfogadni. Zsinka László kérdésünkre elmondta, a MIÉP várhatóan megszavazza az emelést, mivel az nem haladja meg az infláció mértékét. Szőke László, az MDF képviselőcsoportjának vezetője csak az előterjesztés ismeretében tud majd nyilatkozni frakciójuk szándékáról. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője közölte: csak a tulajdonosi bizottság döntése után fognak ezzel foglalkozni. Lakos Imrétől, az SZDSZ fővárosi elnökétől megtudtuk, a keddi frakcióülés után alakítják ki álláspontjukat.

Újabb vezetők

A Vajda Pál irányítása alá tartozó Enviroduna Kft. újabb ügyvezető igazgatót kaphat, ha így dönt jövő héten a közgyűlés. Oszkó Károly mellé Ivántsy Gábor István is irányítói székbe ülhet. Fizetése 681 ezer forint lesz, prémiumként éves alapbérének száz százalékát kapja. Nála azonban sokkal jobban keres a BDK vezetője, Horváth Lajos, aki havonta 900 ezer forintot vihet haza.

Fővárosi Gázművek FCSM Fővárosi Vízművek BDK

FB-tag 150 ezer Ft 152 ezer Ft 134 ezer Ft 112 ezer Ft

FB-elnök 300 ezer Ft 285 ezer Ft 254 ezer Ft 170 ezer Ft

IT-tag 226 ezer Ft 202 ezer Ft 185 ezer Ft –

IT-elnök 307 ezer Ft 285 ezer Ft 254 ezer Ft –

FB-tag 150 ezer Ft 152 ezer Ft 134 ezer Ft 112 ezer Ft

FB-elnök 300 ezer Ft 285 ezer Ft 254 ezer Ft 170 ezer Ft

IT-tag 226 ezer Ft 202 ezer Ft 185 ezer Ft –

IT-elnök 307 ezer Ft 285 ezer Ft 254 ezer Ft – -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!