Hírek

2005.04.15. 00:00

„Poloskákat” keresnek a Vatikánban

Legalább egymillió olasz zarándokot várnak Rómába, s még vagy félmilliót a leendő pápa szűkebb hazájából. Hogy ez melyik ország lesz, azt egyelőre titok övezi.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A Sixtus-kápolnában mobiltelefont nem használhatnak, nem tévézhetnek, rádiót nem hallgathatnak a pápaválasztásban részt vevő bíborosok
[/caption]Idegenforgalmi szakemberek szerint a nagy roham majd a nyári hónapokban várható, hiszen Róma képeit tíz napig a világ összes tévécsatornájának vezetői híreiben és háttérműsoraiban mutatták. Hétfőtől a kamerákat és mikrofonokat a Sixtus-kápolnára szegezik, ahol szigorú elszigeteltségben végzik munkájukat a pápaválasztó gyűlés résztvevői. A bíborosokat titoktartás kötelezi. Az 1996. évi pápai előírás ki akart zárni mindenfajta külső hatást, ugyanakkor az egyház leendő külpolitikai irányvonala szempontjából fontos informá-ciókért sokan készek nem is kevés pénzt áldozni.

A legnagyobb ír bukméker, Paddy Power úgy gondolta: lehessen fogadni a pápaválasztás eredményére is. Honlapján téteket lehet tenni arra, hogy ki lesz az új pápa, milyen nevet vesz fel az új katolikus egyházfő. Jelenleg a Benedeket, a János Pált és a Piust tartják a legtöbben valószínűnek. A németek körében végzett közvélemény-kutatás szerint mind a katolikusok, mind az egyéb keresztény hívek egyházi reformokat sürgetnek. Több mint hetven százalék azt akarja, hogy a Vatikán legyen nyitottabb a nők irányában, hagyja őket dönteni magzatuk sorsáról. Az egyház engedélyezze az óvszer használatát, főként az AIDS elleni harc jegyében, továbbá lehetővé kellene tenni, hogy nőket is pappá szentelhessenek, és a papok megnősülhessenek.

Valószínűleg maguk közül választanak a bíborosok, bár ez nem kötelező. Utoljára 1378-ban fordult elő, hogy a konklávé kívülről emelt trónra valakit. II. János Pál megválasztása előtt 1523-ban volt utoljára nem olasz pápa. A nemzetek rangsorában mindamellett az olaszok vannak túlsúlyban: a 118 választójoggal rendelkező bíboros közül 20 itáliai. A nem olasz esélyesek közül a latin-amerikaiak vannak a legtöbben. Minden második katolikus latin-amerikai, az ötszázmilliós ottani közösség fejlődik és virágzik, míg Európában és az USA-ban csökken a hívők száma. Afrikában és Ázsiában is erősödik a katolicizmus, de e földrészek bíborosainak érdekérvényesítő ereje gyengébb közép- és dél-amerikai társaikénál.

Lehallgathatják a Sixtus-kápolnát

Várhatóan sok hír kiszivárog majd a pápaválasztásról – írja a La Repubblica. A bíborosok bezárkóznak ugyan a kápolnába, de komolyabb technikai berendezésekkel lehallgathatóak a konklávé eseményei. A főpapoknak tilos a mobiltelefonok, a magnók és a más hangrögzítők használata, rádiót nem hallgathatnak, tévét nem nézhetnek, naplót nem írhatnak, újságot nem olvashatnak. Ám a titoktartási eskü ellenére is sok mindent megtudhat a külvilág.

Az olasz lap szerint igyekszenek felderíteni a „poloskákat”, ám az összeset lehetetlenség kiirtani a kápolnából. Másrészt elegendő egyetlen érzékenyebb lézermikrofon. Ugyanis a kápolna üvegablakai-nak rezgéseiről is le lehet venni a bent elhangzottakat. A jövő héten kezdődő pápaválasztó gyűlésnek ezekkel a problémákkal is szembe kell néznie, hiszen az ipari-politikai kémkedés csúcstechnológiája számos veszélyt rejteget számukra.

Üres a vatikáni kassza

A 2004. évet 9,6 millió euró (2,4 milliárd forint) veszteséggel zárta a Szentszék. Az erről kiadott jelentés a deficitért a gyengén teljesítő európai gazdaságot, az alacsony befektetői hajlandóságot, illetve az euró dollárral szembeni erősödését okolja. Szakértők a hiányt a nagy személyi költségekkel magyarázzák: 2674-en dolgoznak a Vatikán hivatalaiban. De költséges a II. János Pál ideje alatt felfutott diplomáciai missziók fenntartása is, jelenleg 174 országgal ápol kapcsolatot a Vatikán.

A legnagyobb érvágást ugyanakkor az Egyesült Államokban és Írországban lefolyt perek kártérítési igényei jelentik. Az USA-ban 1950-től vizsgált esetek miatt 840 millió dollárt (160 milliárd forintot) kell kifizetnie az egyháznak, három püspökség csődvédelmi eljárást is kért emiatt. Az egyház legnagyobb befizetői a németek után az Egyesült Államokban élő hívők. Akik a perek hatására egyre kisebbre nyitják pénztárcájukat.

Női pápa a trónon

Egyes középkori legendák szerint 855 és 858 között egy angol származású nő ült a pápai trónon. Johanna (vagy Johannes?) létezését azonban a tudósok vitatják. Ilyen néven nem is tartanak számon egyházfőt a kronológiák. Az esetről évszázadok, sőt évezredek óta folyik a vita. Valószínűleg a pápaság intézménye ellen fellépők próbálták ily módon is a pápai intézmény tekintélyét megtépázni.

Toronyi Attila Lehallgathatják a Sixtus-kápolnát Várhatóan sok hír kiszivárog majd a pápaválasztásról – írja a La Repubblica. A bíborosok bezárkóznak ugyan a kápolnába, de komolyabb technikai berendezésekkel lehallgathatóak a konklávé eseményei. A főpapoknak tilos a mobiltelefonok, a magnók és a más hangrögzítők használata, rádiót nem hallgathatnak, tévét nem nézhetnek, naplót nem írhatnak, újságot nem olvashatnak. Ám a titoktartási eskü ellenére is sok mindent megtudhat a külvilág.

Az olasz lap szerint igyekszenek felderíteni a „poloskákat”, ám az összeset lehetetlenség kiirtani a kápolnából. Másrészt elegendő egyetlen érzékenyebb lézermikrofon. Ugyanis a kápolna üvegablakai-nak rezgéseiről is le lehet venni a bent elhangzottakat. A jövő héten kezdődő pápaválasztó gyűlésnek ezekkel a problémákkal is szembe kell néznie, hiszen az ipari-politikai kémkedés csúcstechnológiája számos veszélyt rejteget számukra. Üres a vatikáni kassza A 2004. évet 9,6 millió euró (2,4 milliárd forint) veszteséggel zárta a Szentszék. Az erről kiadott jelentés a deficitért a gyengén teljesítő európai gazdaságot, az alacsony befektetői hajlandóságot, illetve az euró dollárral szembeni erősödését okolja. Szakértők a hiányt a nagy személyi költségekkel magyarázzák: 2674-en dolgoznak a Vatikán hivatalaiban. De költséges a II. János Pál ideje alatt felfutott diplomáciai missziók fenntartása is, jelenleg 174 országgal ápol kapcsolatot a Vatikán.

A legnagyobb érvágást ugyanakkor az Egyesült Államokban és Írországban lefolyt perek kártérítési igényei jelentik. Az USA-ban 1950-től vizsgált esetek miatt 840 millió dollárt (160 milliárd forintot) kell kifizetnie az egyháznak, három püspökség csődvédelmi eljárást is kért emiatt. Az egyház legnagyobb befizetői a németek után az Egyesült Államokban élő hívők. Akik a perek hatására egyre kisebbre nyitják pénztárcájukat. Női pápa a trónon Egyes középkori legendák szerint 855 és 858 között egy angol származású nő ült a pápai trónon. Johanna (vagy Johannes?) létezését azonban a tudósok vitatják. Ilyen néven nem is tartanak számon egyházfőt a kronológiák. Az esetről évszázadok, sőt évezredek óta folyik a vita. Valószínűleg a pápaság intézménye ellen fellépők próbálták ily módon is a pápai intézmény tekintélyét megtépázni. A Sixtus-kápolnában mobiltelefont nem használhatnak, nem tévézhetnek, rádiót nem hallgathatnak a pápaválasztásban részt vevő bíborosok -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!