Hírek

2005.04.25. 00:00

Mégis együtt repülhetnek a közjogi méltóságok?

Nagy csinnadrattával közölte a Köztársasági Őrezred első embere, hogy II. János Pál pápa temetésére csak két külön repülőgépen utazhat Rómába a két magyar legfőbb közjogi méltóság. Ha ugyanis – isten ne adja – közösen érné őket szerencsétlenség, az kész tragédia volna. Merthogy üresedés esetén a köztársasági elnököt az Országgyűlés elnöke helyettesíti.

Gyulay Zoltán

Súlyos érvek ezek, aligha hagyhatók figyelmen kívül. Ráadásul azóta egyre hivatalosabbá válik, hogy a kormányzó szocialisták Szili Katalint jelölik Mádl Ferenc utódjának. Meglepő, hogy XVI. Benedek beiktatására a magyar küldöttséget (értsd: mindenkit) szállító különgép már szombaton megérkezett az Örök Városba, ahonnan vasárnap délután tért vissza. Mi történhetett hát a pápai temetés és beiktatás között? Bár Mádl Ferenc nem kívánja magát újrajelöltetni, Szili Katalin személye pedig megosztja a koalíciót – ez mégsem elégséges indok.
Az Európai Unió csatlakozási szerződését 2003 áprilisában szinte a teljes magyar politikai elit jelenlétében írták alá Athénban. Közös különgépen utazott a korábbi és a jelenlegi államfő, a parlament elnöke, három miniszterelnök, két külügyminiszter, egyetlen kivétellel a parlamenti pártok elnökei és frakcióvezetői. Akkor senki nem félt semmitől.
Ritkán érnek szerencsétlenségek vezető politikusokat a világnak ezen a fertályán. Gépeikre jobban vigyáznak a biztonságiak, mint a Koh-i-noor gyémántra. Csak időnként a szájukra nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!