Hírek

2005.04.18. 05:56

Kezdődik a pápaválasztás

Délután fél ötkor a Sixtus-kápolnában ráfordítják a kulcsot a pápaválasztásban részt vevő 115 bíborosra. Megkezdi munkáját a konklávé.

Toronyi Attila

Valaha nem a legbékésebben zajlott a katolikus egyházfők megválasztása. A bíborosok hajba kaptak, perlekedtek, sok idő eltelt, amíg egyezségre jutottak. A türelmetlen hívek bezárták a főpapokat, innen ered a konklávé kifejezés. Az egyház tanítása szerint egyébként a konklávé döntését a Szentlélek irányítja.

Ma már nem olyan szigorú az őrizet, de a kardinálisok munkáját aprólékos előírások szabályozzák. A választásra a 80 évnél fiatalabbak jogosultak (közülük ketten nem jöttek el súlyos betegségük miatt), és titkosan kell voksolni. Maga II. János Pál rögzítette azt az alapelvet, hogy nem lehetséges a közfelkiáltás és megegyezés. A sikeres megválasztáshoz kétharmados többség szükséges. A választási esküt követően délelőttönként és délutánonként két-két szavazati fordulót tartanak. Ám ha harminc forduló kudarccal végződik, akkor már az 50 százalék plusz egy szavazat is elegendő. A szavazólapot, amely az Eligo in Summum Pontificem feliratot viseli, kettéhajtva kell bedobni az urnába. Az eredményt a szavazóbizottság nyilvánosan értékeli ki.

Világszerte máris megindult a találgatás II. János Pál utódjáról. Jól értesültek tudni vélik, hogy baráti vacsorákon maguk az érintettek is szót ejtenek arról, kit látnának szívesen Szent Péter trónusán. Állítólag az ilyen tereferék kedvelt helyszíne az örök város egyik, belga apácák által üzemeltetett étterme. A „küzdelem” egyelőre meglehetősen nyílt: az a főkérdés, hogy a „kampányban” melyik szempont szerzi a legtöbb támogatót.

Legyen idősebb, „átmeneti” főpásztor? Európai, olasz vagy a harmadik világ képviselője? Nézetei legyenek újító szelleműek, vagy képviseljen inkább konzervatív felfogást? Ám bármely irányzatot érvényesítő csoportból kerüljön is ki az, aki Szent Péter trónusára lép, nagy hatalom összpontosul majd a kezében. S nem lesz könnyű versenyre kelnie a most elhunyt II. János Pál tekintélyével.

A legfiatalabb választó

Erdő Péter bíboros (53) a testületben a legfiatalabb. Magyarországot mellette Paskai László (78) képviseli még. Mindkettőjükre lehet voksolni, tehát elvben ők is elfoglalhatnák Szent Péter trónját. A jelenlegi helyzetben azonban ki van zárva, hogy magyar pápát válasszanak. Az is tény azonban, hogy a múlt században mindig nagy meglepetések születtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!