Hírek

2005.04.20. 00:00

Figyelik a zebrát is

Traffipaxszal vadásszák a tilosban járó gyalogosokat májustól Budapesten. Az autósok közül pedig azokat büntetik meg, akik nem engedik át a járókelőket a zebrán.

Vajta Zoltán

Hajtóvadászatot kezd a rendőrség a szabálytalankodó gyalogosok és autósok ellen. Lefényképezik és megbüntetik a zebrán tilosban átkelő gyalogosokat. Az autósok közül pedig azokról készítenek fényképet, akik nem adják meg az elsőbbséget a gyalogátkelőhelyeken.

Senkinek nem lesz pardon, a szabálysértőknek fizetniük kell. Erről a BRFK közlekedésrendészeti vezetője, Sági Jenő tájékoztatta lapunkat. Az ellenőrzési pontokat nem hirdetik meg előre, mert meglepetést szeretnének okozni a balesetveszélyesen közlekedőknek. Annyi tudható, hogy mindennap máshol állítják fel a gyalogostraffipaxokat. A szabálytalankodókat nem messze a zebrától állítják majd meg a rendőrök, pénzbüntetést szabnak ki rájuk vagy feljelentik őket. Ha a gyalogos, az autós vitatkozik, a rendőrök fényképpel és videofelvétellel bizonyítják az esetet. Sági Jenő szerint azért van szükség a szigorú fellépésre, mert sok balesetet okoznak a gyalogosok. Sokan mintha sportot űznének abból, hogy a kijelölt lámpás zebrától néhány méterre kelnek át az úton.

De vannak olyan helyek is, ahol óriásit kellene kerülni a szabályos átkeléshez. A Blaha Lujza téren az Emke oldaláról a 7-es buszhoz csak az aluljárón át tudunk átjutni. Ez legalább 150 méter, a lépcsőzésről és az aluljárós tülekedésről nem is szólva. Így sokan egyszerűen átmennek a Rákóczi úton az autók között. Veszélyt jelentenek a villamos, busz után rohanó emberek is, ám főleg a Nagykörúton és környékén. Jó esélyük van arra, hogy rendőr állja el az útjukat.

Néha átmegyek

a piroson, amikor nagyon rohanok

a munkahelyemre. Ha megbüntet a rendőr, hát majd kifizetem. Szerintem szükség van erre a szigorra.

Bojtor Gáborné (34) tanítónő:

Csak a zöldön szoktam átmenni, betartom a szabályokat. Három gyerekem van, őket is erre szoktatom. De sok rossz példát láthatnak.

Kovács István (31) szakács:

Jól teszik, ha megbüntetik a szabálytalankodókat. Végül is rendnek kell lenni. A piroson átmenni pedig balesetveszélyes. Ennek ellenére nem gyakran, de én is megteszem. Ha megbüntetnek, lenyelem és kész. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!