Hírek

2005.04.06. 07:05

Döglött atomtöltetek amerikai hadrendben

Nagy visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, hogy egy atomtudós szerint használhatatlanok a tengeralattjárók hadászati fegyverei.

Csák E.

Richard Mors elmondta a The Daily Telegraphnak: a W76 típusú atomtöltetek könnyített burkolata olyan vékony, hogy bevetés esetén a nukleáris fegyver csütörtököt mondana. Az Egyesült Államok védelmi erejének fő elemét a tengeralattjárókon elhelyezett földrészközi atomrakéták adják. Nagy-Britannia teljes nukleáris fegyverzete, mintegy 190 atomtöltet, négy tengeralattjárón van elhelyezve.

A helyzet kialakulásához az vezetett, hogy a hetvenes évektől igyekeztek rendkívül könnyű atomtölteteket készíteni. Így egyetlen rakétán is sok nukleáris robbanószerkezet volt elhelyezhető. A műszaki kivitelezés azonban a jelek szerint túlságosan is jól sikerült.

Új típusú robbanófejeken dolgoznak

Az Egyesült Államok olyan nukleáris töltetek kifejlesztésén dolgozik, amelyeket nem kell kipróbálni. A törvényhozásban a program szükségességét indokolva a kormányzat képviselője kijelentette: két évtizede nincs mód atomrobbantásokra, Amerika „veszít tapasztalatából”. A fejlesztések végső célja az, hogy a karbantartásra szoruló bombák helyett „örökké használható” tölteteket szerelhessenek a rakétákra. A nagyhatalmi szembenállás megszűnése után Washington az újkeletű fenyegetésekkel és más atomhatal-mak megjelenésével indokolja a nukleáris fegyverkezés folytatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!