Hírek

2005.04.25. 00:00

A kancellár újra boldog

Gyulay Zoltán

Politikustársai szinte végignősülték eddigi életüket. A 61 éves szociáldemokrata Gerhard Schröder kancellár a harmadik feleségével, Doris Schröder-Köpffel (41) él. Az 57 esztendős zöld Joschka Fischer nemrég vált el a negyedik nejétől, s a még fiatalabb korosztály felé kacsintgat. A 75 éves kereszténydemokrata Helmut Kohl, aki több mint másfél évtizeden át volt német kancellár, 1960-tól élt Hannelore oldalán, akit 1948-ban ismert meg. A hűséges aszszony ritka betegségben, fényallergiában szenvedett, 2001-ben, 68 esztendősen öngyilkosságot követett el.
A nap most újra rámosolygott a német egységet tető alá hozó politikusra, méghozzá Maike Richter (41) személyében. Kohl és friss élettársa a berlini Német Történelmi Múzeumban mutatkozott először hivatalosan is együtt a politikus születésnapján. A hölgy elegáns ruhájában inkább visszahúzódóan viselkedett. Azonban a díszlet mögött vág az esze, mint a borotva, szinte ontja a szellemes szóvicceket – írja róla a Bild.
A tekintélyes közgazdásznő már Kohl hivatalis idején is rendkívül vonzó volt, mint a bonni kancellári hivatal gazdasági részlegének fiatal hivatalnoka. Akkoriban még inkább egy diáklányra emlékeztetett. A valóságban már 1998-ban mondattöredékeket írt Kohl beszédeihez. Amikor aztán még abban az évben Gerhard Schröder győzött a választáson, Maike Richter Kohl pártja frakciójának lett közgazdasági tanácsadója. Amikor Hannelore öngyilkosságot követett el, egy flaska moseli rizlinggel kereste föl az Unter den Lindenen lévő irodájában. Kohl mindenkinek örült, aki a régi tisztelettel rányitotta az ajtót.
A volt kancellár lassan megszokta a társaságát, és meg is szerette, amiért elűzte a magányát.
A karácsonyi szabadságot közösen töltötték barátaikkal Srí Lankán. Az idillt pusztán a cunami zavarta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!