Hírek

2005.04.11. 00:00

A bíróság határozatáról az élet mondott véleményt

Izing Antal

Lapunk „Holnap ünnepelte volna születésnapját Violetta” című jegyzetében azt feszegettük, hogy a szécsényi gyerekgyilkos veszélyességét miért nem ismerte fel korábban a bíróság. Hogyan lehet egy év hat hónap szabadságvesztést kiszabni két erőszakos nemi közösülésért és aljas indokból elkövetett személyi szabadság korlátozása miatt? Ma már tudjuk. Halász Zsolt, a Nógrád Megyei Bíróság elnöke levélben válaszolt a jegyzetre. Eszerint a Balassagyarmati Városi Bíróság valóban másfél évet szabott ki P. Tamásra korábbi tettei miatt. Ám az ügyben a „lemondás a tárgyalásról” lehetősége érvényesült, mert ezt indítványozta a vádat képviselő ügyész. Ezt a beadványt – hiszen a vádlott „beismerésben volt” – a bíróság kénytelen volt elfogadni. Ennek lett a következménye, hogy az ügyben kiszabható legnagyobb szabadságvesztés jelentősen csökkent.

Miért nem kapott többet? Még mindig benn lenne – suhant át az agyamon a levél olvastán. Nem kaphatott többet. Mert a vádat képviselő ügyész nem kért súlyosbítást. Emiatt a városi bíróság ítéletét a megyei bíróság sem bírálhatta felül. Fájdalmas, hogy azt maga az élet tette meg. Közvetlen okozati összefüggést nem teremtek a korábbi ítélet és a mostani szörnyűség között. De a gyermekért valamennyien felelősséggel tartozunk. Közös büntetésünk elviselni azt a tudatot, hogy egy kislány nem érhette meg a tizennegyedik születésnapját. Ennél súlyosabb ítéletet nem is róhatnának ki ránk. Fellebezésnek pedig nincs helye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!