Hírek

2005.03.05. 00:00

Megsértődtek a gazdák

A jószándékú gazdák követelése mellett egy másik politikai síkról, „csöpögő nyálú, hatalomsóvár emberek akciójáról” beszélt Németh Imre egy reggeli tévéműsorban. A kijelentést a gazdák magukra vették.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Németh Imre a kamerák előtt. Állítása szerint felhívta egy gazda, akinek négyezer forintot kínáltak, ha tüntet.
[/caption]– Csurgó nyálú, hataloméhes emberekről, pénzért tüntetőkről beszélt Németh Imre miniszter egy reggeli tévéműsorban – mondta lapunknak Bagi Béla, a demonstrációs bizottság elnöke –, ezzel durván megsértve a magyar gazdákat.

A közlemény szerint a sértő megjegyzések annak ellenére hangzottak el, hogy a két fél megállapodott: az egyeztetések közben kerülik a sajtószerepléseket. Németh Imrét a legnagyobb provokátornak nevezik, aki akadályozza a tárgyalásokat, amely tegnap kétórás késéssel folytatódott. Bagi Béla bejelentette: további kétszáz traktor vonul a Kossuth térre. Egy részük az Alkotmány és a Szemere utca által határolt területen, másik részük a Parlament tizenhetes kapujánál lévő parkolóba áll be. Március 7-én este tízkor indulnak, és március 16-án éjfélig kaptak területfoglalási engedélyt.

Németh Imre olyan gazdáról beszélt a tévéműsorban, akik felhívta őt telefonon és azt mondta: négyezer forintot kínáltak neki a tüntetésen való részvételért. Bagi szerint ez rágalom, amely elemi felháborodást vált ki minden jóérzésű emberből.

A miniszter tegnap reggeli megszólalása szerint két síkon zajlanak az események. Az egyik a jószándékú gazdák problémáinak megoldására irányul, a másik egy nagypolitikai játszma része, ami igazából nem a mezőgazdaságról szól, hanem „csöpögő nyálú, hatalomsóvár emberek akciójáról, ez hatalmas különbség a kettő között”.

– Lát-e okot Németh Imre miniszter bocsánatkérésre? Megköveti-e Németh Imre a gazdákat vagy sem? – kérdezte lapunk a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályát tegnap délután. Lapzártánkig nem kaptunk választ.

Családi pótlék árán nincs többletpénz

Nincs plusz 200 milliárd forint a gazdák követeléseinek teljesítésére – mondta Gyurcsány Ferenc. Csak azt tudják kifizetni, ami jár, ami a költségvetésben szerepel, s azt meg teszik. A kormányfő szerint a 200 milliárd megegyezik a családi pótlékra szánt forrásokkal. Kifizetéséhez meg kellene szüntetni a minimálbér adómentességét, illetve emelni a társasági adót. Ezt nem vállalhatják. Eddig 165 ezer igénylésre 36 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdáknak a tárca, 3,2 millió hektár területre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!