Hírek

2005.03.19. 00:00

Ki kell cserélni az igazolványt

Néhány héten belül csak a TAJ-számot is tartalmazó közgyógyellátási igazolványnyal vehetik fel gyógysze-reiket az arra jogosultak. A változtatást a visszaélések indokolják.

Regényi Huba

A közgyógyellátás alanyi jogon, normatív alapon, és méltányosságból járhat. A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező ingyen jogosult a társadalombiztosítás által támogatott egyes gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre. A legtöbben fájdalomcsillapítót és nyugtatót váltottak ki igazolványuk segítségével.

Akik régi típusú közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkeznek, amelyen nem szerepel a TAJ-számuk, azt április végéig le kell cserélniük egy újra, amelyen már társadalombiztostási azonosítójelük is fel van tüntetve. Az okmányokat a területileg illetékes önkormányzati hivatal jegyzője bocsátja majd ki. További lényeges változás: az alanyi jogon járó ellátásra jogosító igazolvány csak tizenkét hónapig lesz érvényes.

Megújítását szintén a jegyzőnél kell kezdeményezni évről évre.
A tervek szerint a későbbiekben egy beteg havi 12 ezer forint értékben juthat gyógyszerhez, és doktoraik a jelenlegi 705 orvosságot tartalmazó lista helyett a tébé által támogatott 5200 készítmény közül rendelhetnek majd.

A változtatást a visszaélések indokolják. Regényi Huba Alanyi jogon jár a közgyógyellátás a bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézményben lakó kiskorúnak; a rendszeres szociális segélyezettnek, akinek munkaképesség-csökkenése eléri a 67 százalékot, vagy vakok személyi járadékában, vagy fogyatékosok támogatásában részesül; annak, aki központi szociális segélyt kap; aki rokkantsági járadékos; aki I. és II. csoportú rokkantsága alapján részesül nyugellátásban.

Normatív alapon jár annak, akinek havi rendszeres gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj legkisebb összegének (24700 Ft) tíz százalékát meghaladja – de csak akkor, ha családjában az egy főre eső havi jövedelem nem éri el az öregkori nyugdíj legkisebb összegét;

egyedülálló esetén a százötven százalékát.

Méltányossági alapon jár

annak, aki szociálisan rászorult, és gyógyszerköltsége olyan magas, hogy annak kifizetése veszélyezteti a létfenntartását. A jogosultságot az önkormányzat jegyzője állapítja meg. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!