Hírek

2005.03.02. 00:00

Gyárbezárások várhatók a Székelyföldön

Lukács János, Kolozsvár

A Nemzetközi Valutaalap nyomására az idén 53 állami vállalat több mint kilencezer alkalmazottját bocsátják el Romániában, de a magáncégek is ezrével válnak meg dolgozóiktól. A Székelyföld valaha szebb napokat látott üzemei egymás után zárják be kapuikat, tulajdonosaik többnyire a veszteségekkel indokolják a döntést. Kézdivásár-helyen például a csavargyár áll csődeljárás előtt.
Ráduly Baka Lajos mérnök, a csavargyári alkalmazottak szóvivője szerint az üzem tulajdonában mára már csak a kapusszoba maradt, a többit a részvényesek szétlopkodták. Szintén bezárás előtt áll a marosvásárhelyi Azomures vegyipari kombinát, amelynek török tulajdonosai a tervezett gázáremelések miatt hívtak össze március 16-ra részvényesi közgyűlést. A gyár egyébként környezetszennyező. A gyűlés napirendjén az üzem bezárása szerepel. A magyar alkalmazottak százait foglalkoztató gyár Marosvásárhely legnagyobb adófizetője, évente 40  milliárd lejt (267 millió forintot) fizet a város kasszájába. Szatmárnémetiben a Textila Arde-leana kötöttárugyár ellen maga Arnold Niesse, a német főrészvényes indított csődeljárást.
Erdély más vidékein viszont már réges rég megszűnt minden munkalehetőség: a Fehér megyei Zalatnán például a munkaképes lakosság 92 százaléka munkanélküli. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!