Hírek

2005.03.03. 00:00

A múltat egyelőre bezúzták

A múltat nem lehet bezúzni – jegyezte meg Somogyi Zoltán, a Political Capital (PC) igazgatója, amikor bedöglött az adatvédelmi biztos iratdarálója.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="265"] A kis teljesítményű iratmegsemmisítő berendezés kifogott Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoson
[/caption]A PC tegnap délelőtt adta át a tudományos igénnyel kidolgozott ügynöklistát az adatvédelmi biztosnak. Tudni szeretnék, hogy
a történelmi kutatásokkal feltárt ügynöki jelentések és nevek nyilvánosságra hozhatók-e. Ezeket a levonható következtetésekkel együtt különböző tudományos közleményekben, folyóiratokban korábban már közzétették.

Péterfalvi Attila a beadványt és a listát átvette, ám azonnal zúzógépbe tette, amit azzal indokolt, hogy az elvi állásfoglalás meghozatalához nincs szükség a nevek ismeretére. A zúzógép azonban nem bírta a vastag irathalmazt, s a művelet közben elromlott. Ekkor jegyezte meg Somogyi: "A múltat nem lehet bezúzni!” Péterfalvi Attila a jövő héten ismerteti hivatala válaszát.

Az adatvédelmi biztos és Somogyi Zoltán egyetértett abban: mihamarabb tisztázni kell, milyen módszerekkel, milyen személyes adatok közlésével szabad az ügynöklistákat felfedni. A kutatók tudják: nehéz valósághűen feltárni a koramúltat. Az eseményen részt vett Ungváry Krisztián történész is. Elmondása szerint a nyilvánosságra hozatal célja a legújabb kori történelmi események hiteles, tényszerű és megalapozott bemutatása. A listán olyan személyek neve szerepel, akiknek tevékenysége dokumentumokkal, és/vagy saját vallomásukkal igazolható. Az átadott papírokon azokról is említést tesznek, akik megtagadták az együttműködést, személyes kockázatot is vállaltak, de nem váltak besúgóvá, noha a hatóságok minden eszközzel megpróbálták beszervezni őket.

A református egyház tart a visszaélésektől

Várakozással tekint az úgynevezett ügynöktörvény módosítása elé a Magyarországi Református Egyház. Ám attól tart, hogy a föltárás már nem lehet teljes, és a hiányosságok miatt önző politikai célok megvalósítására és visszaélésre válik alkalmassá – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet az egyház zsinatának kommunikációs szolgálata adott ki tegnap.

Csömört kapott az ország a listáktól

A miniszterelnök szerint az emberek csömört kaptak az ügynökügytől. Ennek oka, hogy nem ismert és nem kiismert szándékú személyek, csoportok, nem tudni, milyen szándékkal és céllal listákat, információkat hoznak nyilvánosságra. Gyur-csány Ferenc eltökélt az ügynöktörvény újraalkotásában. Elmondta, a törvény az egyházi személyekkel sem tesz kivételt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!