Hírek

2005.02.14. 00:34

Vitai Attila Londonból indulva lett a magyar Vodafone vezére

A Vodafone, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, Magyarországon egyelőre a harmadik. A cég pár éven belül a hazai piac egyharmadát szeretné birtokolni. Vitai Attila vezérigazgató szerint egy esztendeje, hogy már hátráltató tényező nélkül versenyezhetnek a T-Mobile-lal és a Pannonnal.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A vezérigazgatót II. Erzsébet angol királynő a Brit Birodalom Tisztje kitüntetésben részesítette a brit és a magyar üzleti érdekek szolgálatáért
[/caption]A Vodafone 1985. január 1-jén, néhány perccel éjfél után bonyolította le az első mobilhívást Nagy-Britanniában. A cég – részvényeinek tőzsdei összértékét tekintve – Európa legnagyobb vállalatává és a világ legnagyobb távközlési társaságává vált.

Ügyfeleinek száma megközelíti a 147 milliót. A Vodafone 26 országban rendelkezik üzletrészszel hálózati szolgáltató vállalatokban, 13 országban van partnerhálózata. A Vodafone magyarországi leányvállalata, a Vodafone Magyarország Rt., a hollandiai székhelyű Vodafone International Holdings B.V. 100 százalékos tulajdonában áll.

– Angliában nőtt fel. Hogyan emlékszik a gyerekkorára?
– Ötvenötben születtem, 1956-ban hagytuk el az országot.
A szüleim négy év múlva elváltak. Édesanyám három fiúgyermeket nevelt egyedül, sokáig egy szót sem beszélt angolul. Nehéz volt, de jól tanultam. Tanáraim segítettek bejutni egy katolikus gimnáziumba. London egyik bevándorlónegyedében laktunk.
A gimi 40 kilométerre volt tőlünk, naponta busszal, vonattal ingáztam. Sikerült egy kicsit kitörni.

– Hogyan lett üzletember?
– Szerettem festeni, zenélni, ám a művészetek területén nem voltam kiugróan tehetséges. A többi gyerekkel viszont már akkor üzleteltem, vettem-eladtam. Matematikából osztályelső voltam, így a tanáraim is az üzleti pályát tartották számomra megfelelőnek.

– Magyarországtól teljesen elszakadt?
– Nem. Évente jártam haza, hisz a család itt maradt.

– Hívták Budapestre dolgozni vagy ön akart jönni?
– Is-is. Előtte évekig gondoltam arra, hogy nagy élmény lenne, ha egy jelentős cég vezérigazgatója lehetnék Magyarországon. A Motorola adatkommunikációs részlegét vezettem 1998-ban. Egy átalakítás során
a részleg sikeres felét eladtuk, a másikat felszámoltuk. Ekkor kerestek meg, hogy segítsek összerakni az Orange pályázatát a harmadik magyarországi mobilszolgáltatói licencre. Elvállaltam. Közben a szintén pályázó Vodafone és BT is felkért vezérigazgatónak, arra
az esetre, ha ők nyernének.
A Vodafone nyert 1999-ben, én 2000 januárjában érkeztem.

– Milyen volt harmadiknak lenni a Pannon és a Westel mögött?
– Nehéz. Még nem telítődött a piac, de a legjobb, az előfizetéses ügyfelek már a Pannon vagy a Westel táborába tartoztak. Elsősorban a kártyás ügyfeleket tudtuk megcélozni. A hálózatunk nem volt elég jó. Kényszerből kötöttünk egy kedvezőtlen szerződést a másik két szolgáltatóval. Olyan árat fizettünk hálózatuk használatáért, hogy jobban jártunk, ha az ügyfeleink nem telefonálnak. Minél több ügyfelünk volt, annál nagyobb veszteséget szenvedtünk el.

– Ma hogyan állnak?
– A Pannon, de különösen a Westel keményebb vetélytársnak mutatkozott, mint gondoltuk. Nem voltunk felkészülve rendesen, ám gyorsan és nagyon sokat tanultunk. Hálózatunk most már van olyan jó, mint a Pannoné vagy a T-Mobilé. Egy éve tudunk versenyezni hátráltató tényező nélkül. Látjuk is az eredményét. Nem állunk meg 20 százaléknál. Jó a márkanév, munkatársaink fiatalok, képzettek, lendületesek.

– A Vodafone a Manchester United fő támogatója. Ön kinek drukkol?
– Gyerekkoromtól Manchester- szurkoló vagyok. A Vodafone vezérigazgatójaként évente tízszer az Old Trafford üzleti páholyából figyelhetem a kedvenceimet.
Leendő, illetve meglévő kiemelt ügyfeleinkkel szoktunk kiutazni.

Pénzügyi tanácsadóként kezdte a pályáját

Vitai Attila

Született: 1955. 5. 24.

Tanulmányok: londoni egyetem

– közgazdász, Henley üzleti főiskola

Pályafutás: először egy nagy könyvvizsgáló cégnél helyezkedett el pénzügyi tanácsadóként. A Vodafone AirTouch ke-reskedelmi igazgatói posztját 1999 és 2000 között töltötte be. A Vodafone magyarországi vállalatát öt éve irányítja.

Elismerés: II. Erzsébet angol királynő az Officer of the Order of the British Empire, a Brit Birodalom Tisztje kitüntetésben részesítette. A díjat az Egyesült Királyság üzleti érdekeinek és a magyarországi közösségért tett erőfeszítéseiért érdemelte ki.

Egyedi szolgáltatás

A Vodafone Magyarországon egyedülálló módon biztosítja Globális Számok névre keresztelt szolgáltatását. Saját előfizetői és a Vodafone hálózatát használó külföldi előfizetők egyaránt igénybe vehetik azt. A cél, hogy az itthon megszokott rövid hívószámok külföldön is elérhetők

legyenek.

Feltöltés automatával

A készpénzfelvételnél megszokott PIN kódos azonosítást követően

a mobilszolgáltatók vagy telefonegyenleg-feltöltés pontot kell kiválasztani. Utána a Vodafone menüpont alatt lehet megadni a feltölteni kívánt telefonszámot, valamint a feltöltés összegét.

A számláról automatikusan levonják az összeget.

Autó

Egy Mercedesszel jár.

Család

Nős. Kislánya tizenhárom éves, a kisfia hat.

Hobbi

Szereti a komolyzenét, sokat olvas. Kedveli a filmeket, viszonylag gyakran jár moziba.

Sport

Golf és tenisz, tévénézőként foci. A Magyar Golfszövetség elnöke. Régebben rendszeresen játszott, ma már egyre kevesebb ideje jut rá. Mint mondja, újra kellene tanulnia golfozni. Inkább teniszezik, így egy-két óra alatt is sokat tud mozogni.

Üdülés

A család kedvenc nyári úti célja Olaszország. Velencét különösen szeretik, Toscanában szintén rendszeresen megfordulnak. Törökországot is szeretik. Telente Ausztriában síelnek.

hogy már hátráltató tényező nélkül versenyezhetnek

a T-Mobile-lal és a Pannonnal.

Teszler Vendel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!