Hírek

2005.02.09. 00:00

Vihar a Viharsarokban

Lázár Lajos

Élet-halál harcát vívja a Békéscsaba csapata. Már az is felvetődött, hogy a többségi tulajdonos elköltözteti a városból, vannak, akik azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy visszalép a bajnokságból.
Darko Canadic, a Békéscsaba bosnyák származásu többségi tulajdonosa hetek óta ígérgeti, hogy Dunántúlra költözik a csapat. Feltételt is szabott, ha a megyei önkormányzat megvonja a támogatást, akkor biztosan viszi a csapatot. Nos, a képviselők a múlt hét végén azt szavazták meg, hogy felfüggesztik a bajnoki pontokért járó prémium utalását. Ennek ellenére Darko Canadic egyelőre még vár, csak annyit tudni, hogy a szóbajöhető városok közül Nagykanizsa és Szombathely sem vevő, Veszprém viszont még „tartja” magát.
 A klub tulajdonosi viszonyaiban 2004 nyarán következett be jelentős változás. Darko Canadic bt.-je két cégtől, és két magánszemélytől vásárolt tulajdont, így 79,17 százalékra tett szert. Tulajdonos még 13,89 százalékban az Agroker Rt., valamint egy magánszemély, Borbély István 6,94 százalékkal. A Reggel információja szerint Canadic 88 millió forintot ajánlott a valamivel több mint 79 százalékért A csapat költségvetése 170 millió forint. A bevételi oldalon szerepel a városi önkormányzat 60 milliós támogatása. Bevételt terveztek még reklámokból, jegyárakból, televiziós jogdíjból és játékoseladásból. Ha ezek közül valamelyik területen kevesebb érkezik, akkor máris mínuszba kerülnek. Nem tudnak fizetést adni időben, kifizetetlen marad a beszállítói számla.
– Ezekkel a gondokkal évek óta találkozunk, de még mindig sikerült megoldást találni – mondta Kerekes I. Györgyné ügyvezető igazgató – Ha sikerül megmozgatnunk azokat, akik tehetnek a csapatért, akkor most is utolérjük magunkat. Nem lép vissza a csapat a bajnokságból, és biztos vagyok abban is, hogy Canadic úr is alszik még rá egyet, mielőtt lépne.

Mennyit keresnek a játékosok?

A békéscsabai labdarúgók havi bére 110 és 280 ezer forint között van. A magyarokat vállalkozóként foglalkoztatja a klub. Havonta adnak számlát, és a szerződésben foglalt összeg kiegészül még az áfával. A légiósok nem lehetnek vállalkozók, nekik munkaszerződésük van, a klubot terhelik a járulékok.

A fizetés mellett jár a pontpénz, ami Békéscsabán 450 ezer forint. Győzelem esetén 1,35 millió forint osztható szét a játékosok között. A legjobban kereső játékosok, akik a legmagasabb alapbért kapják: Balogh Zsolt, Dejan Vilotics, Valentin Miculescu és Dusko Grujic. Négyük tulajdonában sincsenek az átlagosnál jobb minőségü személygépkocsik, vannak közöttük akik kerékpáron járnak edzésre.

Egyeurós ajánlat

A csabai városi önkormányzat sportbizottságának elnöke egy eurót ajánlott a csapatért. Benkóné Dudás Piroska az ajánlatot a város többségi szocialista frakciója nevében is tette. Ha a klub tulajdonosai elfogadják a vételi szándékot, akkor a város a megyei önkormányzattal közösen gondoskodna a csapat szerepléséről, és az utánpótlásról is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!