Hírek

2005.02.24. 00:00

Van már graffitimúzeum is

Minden műfajban lehet értéket és szemetet is alkotni. Aki nem hiszi, hogy ez a graffitire is igaz, az látogasson el a Karton Galériába. Az Alkotmány utca 18.-ban ugyanis ma nemzetközi graffitimúzeum nyílik.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Gróf Ferenc fejéből pattant ki a tárlat ötlete. A látvány, ami a budapesti Karton Galériában fogadja a nézőt, csak az első pillanatban tűnik kaotikusnak.
[/caption]Az érdeklődők ne számítsanak az utcákon, aluljárókban, házfalakon rikító mázolmányokra. A kiállítóterembe lépve először nem is tudja pontosan az ember, hogy mit is lát. Zavarba ejtő részletgazdagság és egyszerűség, fekete-fehérben. Latin, görög, arab, héber, japán írásjelekből összerendezett alakzatok folynak egymásba, meghökkentő képzettársításokkal. Adam Smith közgazdász és Eva Braun, Hitler feleségének neve szív alakban fonódik egymásba. Másutt meg több nyelven olvashatjuk, hogy „Párizs az én Bagdadom”. Amott pedig Bábel tornyát formázzák mindenféle náció írásjelei. Itt semmi nem öncélú, minden nyilvánvaló vagy talányos üzenetet hordoz.
A kiállítás alkotói fenntartásokkal, de elismerik az utcai graffitiket. Már amelyik érdemes rá. Amit templomok falára vagy frissen vakolt házra festenek, azt nem, az vandalizmus. A graffiti sem más, mint a többi művészet. Itt is van sok giccs és akadnak igazi remekművek. A többség azonban csak öncélú látvány, magamutogatás.

Elveszett kétszáz éves napló a rakparti köveken

Az első igazi graffitik a 18. századból származnak. Az első graffitiművészként Nicolas-Edme Rétif írót tartják.

A francia forradalom előtti években alkotta utcai firkáit Párizsban. Naplót vésett a rakpart köveibe, amivel kivívta a lakosság csúfolódását. Őrültnek tartották, amiért közkinccsé tette magánéletét, és összetűzésbe keveredett a hatóságokkal. A kőbe vésett graffitik már nincsenek meg. Írói munkásságában viszont visszaköszönnek az utcai írások. Innen tudunk az egykori rakparti naplóról.

A képzőművész, a költő és a multimédiás alkotó

Három fiatal művész alkotta a különleges, gipszkartonra festett kiállítást. Gróf Ferenc (32) képzőművész több mint három éve Párizsban él. Ott ismerkedett meg Jean-Baptiste Naudy del Fattel, a költővel és Thomas Bald-nerrel, a multimédiás képzőművésszel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!