Hírek

2005.02.23. 00:00

Százharmincmillió a tét

Címkék#Vélemény

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások után sokan nem fizetik ki a bérleti díjat. Az évek óta halmozódó adósságállomány kezelésére egyeztetést tartanak ma a zuglói pártok és a civil szervezetek.

Nagy Vajda Zsuzsa

[caption id="" align="aligncenter" width="250"] Láng Márta zuglói képviselő kezdeményezte, hogy oldják meg a százharmincmilliós adósság problémáját.
[/caption]A tanácskozást Láng Márta szocialista képviselő, a szociális bizottság elnöke kezdeményezte. – A több mint háromezer önkormányzati lakás bérlői felének valamilyen tartozása van a hivatallal szemben – mondta lapunknak. A legmagasabb összeg meghaladja a kétmillió forintot.

Az adósságok háromnegyedét teszik ki azok, amelyek évek óta halmozódnak. December óta az addigiakhoz képest immár kétszázzal többen tartoznak az önkormányzatnak. – A mai egyeztetésen elsősorban arról születik döntés, hogy akarjuk-e kezelni a problémát. Nem szeretnénk durva eszközökhöz nyúlni, de a kintlevőséget valamilyen módon kezelni kell. Különbséget teszünk a fizetni nem tudó és a nem is akaró adósok között – hangsúlyozta Láng Márta.

Vannak olyan bérlők, akik rossz anyagi helyzetbe kerültek, és ezért nem fizetnek. Akadt olyan eset is, amikor a főbérlő kiadta a lakását, de egy forintot sem fizet az ingatlanért. Megoldást jelenthet az önkormányzat családsegítő szolgálatán keresztül az adósságkezelés, részletfizetés, de léteznek átmeneti segélyek is.

Politikamentes megoldás

Azt szeretnénk, ha a tartozások mihamarabb rendeződnének. A cél nem az, hogy valakit is kitegyünk az utcára; áthidaló megoldást kell találni – mondta dr. Kollarik Tamás fideszes frakcióvezető. – Elképzelhető például, hogy alacsonyabb bérleti díjú lakásokat ajánlanánk fel az érintetteknek. Az viszont igazságtalan a rendszeresen fizetőkre nézve, ha egyesek nem állják az anyagiakat. Az a célunk, hogy ne váljon politikai kérdéssé az ügy, hiszen itt emberek sorsáról van szó.

Kritikus helyzetben

1500 lakás tulajdonosa nem fizette ki a bérleti díjat Zuglóban.

A tartozás összege összesen 130 millió forint.

Van olyan bérlő, aki 1995 óta nem fizet.

50 esetben már jogerős bírói végzés van a kilakoltatásról.

2300 fővárosi tulajdonú lakásban 73,8 millió forint a tartozás.

233 millió forint a fővárosi lakások bérleti díjából a bevétel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!