Hírek

2005.02.12. 06:06

Semmit sem tudtunk meg

Már ismert ügynökök listáját, pontosabban tizenkilenc nevet tett közzé honlapján a Political Capital politikakutató és tanácsadói intézet.

Körmendi Gábor

Szabados Krisztián, a Political Capital vezetője közölte: a közzétett lista a sajtóban és a szóbeszéd útján ismertté vált nevek szigorú szűrésével jött létre. Amennyiben szigorúan veszik Péterfalvi Attila ajánlását, talán csak két nevet tehettek volna a hálóra. – A 19 név a szakemberek számára nem ismeretlen, de a közvéleménynek okozhat meglepetést – fűzte hozzá Szabados. A Political Capital további 97 név nyilvánosságra hozásának lehetőségét jogászokkal vizsgáltatja. Ha a jelenlegi szabályozás szerint jogszerűen nem tehetők fel az internetre, akkor megfontolják, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljanak.

A névsor:

Bácskai Tamás közgazdász; Boros Imre országgyűlési képviselő, volt miniszter; Csurka István, a MIÉP elnöke; Esterházy Mátyás fordító; Fazakas Szabolcs EP-képviselő (MSZP), volt miniszter; Gergely Gáspár újságíró, szerkesztő; Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke; Keresztes Sándor volt vatikáni nagykövet; Medgyessy Péter országgyűlési képviselő (MSZP), volt miniszterelnök; Molnár Gál Péter kritikus; Morvay Péter újságíró, szerkesztő; Novák Dezső edző; Pokorni János tervező elektromérnök; Salgó László, az Europol aligazgató-helyettese; Som Lajos zenész; Szalay Gábor országgyűlési képviselő (SZDSZ), volt államtitkár; Tar Sándor író (elhunyt); Vikidál Gyula rockénekes; Utry Attila író.

A közzététel indoka

„15 év alatt sem ismerhettük meg azoknak a nevét, akik együttműködtek a diktatúra titkosszolgálatával, a III. főcsoportfőnökséggel. Az elmúlt években politikai játszmák részeként fel-felbukkantak nevek, de a teljes lista nyilvánosságra kerülését a politikusok és a titkosszolgálatok mindeddig megakadályozták. A közvéleménynek mind a mostani pillanatig nincs joga és lehetősége megtudni, ki kit súgott be” – írja honlapján a Politi-cal Capital politikakutató

és tanácsadó intézet.

Szomszédmegoldások

Lengyelországban a minap titokban internetre tették a 230 ezer nevet tartalmazó ügynöklistát. A névsort naponta mintegy százezren böngészik, kedveltebb, mint egy szexoldal.

Németországban kérésre mindenki betekinthet az aktájába, és megtudhatja azt is, ki kémkedett utána. Más kartonját viszont nem ismerheti meg senki.

Csehországban 2003 óta a lista a belügyminisztérium honlapján olvasható.

Szlovákiában novemberben az ügynöklistákat feltették a világhálóra.

Vélemény a listáról

Burány Sándor (MSZP):

„A töredékes ügynöklisták félreértésekre adnak okot.”

Demeter Ervin (Fidesz):

„Csak a múlt teljes feltárása hozhat eredményt.”

Horn Gábor (SZDSZ):

„Sokadszorra bebizonyosodott, hogy a szabad demokraták képviselik a helyes álláspontot.”

Dávid Ibolya (MDF):

„Mi nem a kiszivárogtatásokban meg a félinformációkban bízunk.”

Péterfalvi Attila (ombudsman): „Nem jogszerű, ha valakit meggyanúsítottak, bevallotta, akkor nyilvánosságra hozzák a nevét.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!