Hírek

2005.02.15. 00:00

Roham a cunami-babáért

T. A.

[caption id="" align="alignleft" width="114"] A „81-es baba” ápolónőjével
[/caption]Szerdán visszakerül igazi szüleihez az a Srí Lanka-i kisbaba, akit a romok között találtak a szökőár után. A gyermekért korábban nyolc másik házaspár is jelentkezett, és megpróbálták ellopni őt a kórházból.
Azé a Srí Lanka-i házaspáré a cunami-bébi, akik eddig is váltig állították, hogy az ő gyermekük a „81-es babaként” is emlegetett csecsemő.

A DNS-tesztek is megerősítették érvelésüket. A család a bírósági döntés után támogatóival a kórház elé vonult, ahol a kisbabát ápolják, és megrohamozták az épületet. A babát nem sikerült hazavinniük. A házaspárt a rendőrség letartóztatta, majd váltságdíj ellenében sza-badon engedték őket, mivel a kórház épületében és a személyzetben nem okoztak kárt.

A kisfiúért összesen kilenc olyan család jelentkezett, akik elvesztették gyermeküket a katasztrófában. A bíróság úgy döntött, hogy a baba sorsáról a DNS-tesztek ismeretében határoz. Ezek azt mutatták, hogy a baba örökítőanyaga Murugupillai és Dzsenita Dzsejaradzsa DNS-ével egyező.

A házaspár mindenét elvesztette a katasztrófában, most egy táborban élnek. A gyermek elhelyezéséért egyedül ők indítottak peres eljárást. A baba onnan kapta a „becenevét”, hogy ő volt a 81., akit bevittek a város kórházába a katasztrófa után. A szökőárban csaknem 31 ezren haltak meg. A szigetországban becslések szerint az áldozatok negyven százaléka kiskorú volt, és körülbelül ezer gyerek vált árvává. 

Veszteségek

Mintegy 287 ezer halottja, illetve eltűntje volt az Indiai-óceán partvidékén végigsöprő szökőárnak. Thaiföld 5395 halottat erősített meg 3001 eltűnttel, köztük 962 külföldivel. Srí Lankán 30957 halottat gyászolnak. Indiában 10749 a halottak hivatalos száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!