Hírek

2005.02.22. 07:46

Robbanás a tejútrendszerben

Akkora robbanás történt a Tejút távoli felében, hogy a Hold is megrázkódott. A Föld légkörének északi felét egy pillanatra elárasztotta a fény.

Tornai Szabolcs

Az égi tünemény hatalmas villanással járt, bár csak a másodperc tizedrészéig tartott. Az egyik neutroncsillag (SGR 1806–20) felszínén történt a robbanás. A december 27-i eseményt azóta húsz intézet vizsgálja összefogott munkában, és számtalan tanulmány megjelenését várja a tudományos világ.

A neutroncsillagok nem mások, mint óriás csillagok maradványai, és teljes mértékben neutronokból állnak. A kérdéses neutroncsillag húsz kilométer átmérőjű és elképesztő sebességgel pörög. Mágneses mezeje rendkívüli erősségű, és a felszínén történt robbanás olyan szerkezeti változás, amely a földrengéshez hasonló. Ezért csillagrengésnek is hívják.

A decemberi robbanás során több energia szabadult fel egy tizedmásodperc alatt, mint amennyit a Nap százezer év alatt kibocsát. Még szerencse, hogy a robbanás ötvenezer fényévre történt. Ha tíz fényéven belül történik, valószínűleg elpusztította volna a Föld élővilágát. A csillagászok szerint nincs ilyen neutroncsillag a Föld közelében, úgyhogy nem kell aggódni.

A tüneményt számos európai és amerikai műhold és rádiótávcső is észlelte. Akárcsak az a csillagvizsgáló műhold, amelyet tavaly novemberben bocsátott fel a NASA Floridából. A kétszázötvenmillió dolláros Swift feladata olyan űrbéli robbanások felfedezése és vizsgálata, amelyekre a Nagy Bumm óta nem volt példa a mindenségben.

Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!