Hírek

2005.02.07. 05:58

Reformok szívós robotosa

Senki nem gondolta az exökölvívó Meciar idején, hogy északi szomszédunk behozza lemaradását. Ám amióta Mikulás Dzurinda váltotta fel a kormányfői poszton, Szlovákia felzárkózott.

Toronyi Attila

Hét éve friss szelek fújdogálnak a pozsonyi politikai életben. Amikor Mikulás Dzurinda átvette az ország irányítását, még görbe szemmel néztek a szlovákokra Európában. Megkérdőjelezték, bekerülhet-e egyáltalán a NATO-ba és az EU-ba. Az akkor 43 éves miniszterelnök nagy energiával vetette magát a küzdelembe, és sikerült megváltoztatnia
a hangadók véleményét. Ma már Szlovákia mindkét közösség tagja, sőt az új EU-tagállamok él-lovasa.

Dzurinda nem az ökölvívás, hanem a távfutás szerelmese. Legutóbb tavaly októberben vett részt a kassai maratoni versenyen (eredménye 3:28). Szívesen túrázik kerékpárral is, így járta be a Csallóközt, hogy szemügyre vegye a táj szépségeit. A társaságában kerekező politikusoknak ugyancsak taposniuk kellett a pedált, hogy le ne maradjanak. A kormányfő két lánya közül inkább a kisebbik – Janka – örökölte az apa sportszeretetét, a nagyobbikat – Zuzanát – a színház érdekli. Dzurinda felesége (Évával együtt jártak a zsolnai főiskolára) ma az UNICEF szlovák bizottságának vezetője.

A miniszterelnök szívósságára jellemző, hogy túlélt három bizalmatlansági indítványt, és sikerült úrrá lennie a kelet-szlovákiai romalázadáson is. Nevéhez – és Orbán Viktoréhoz – fűződik a Esztergom és Párkány közötti Mária Valéria híd megvalósítása és az északkomáromi magyar egyetem létrehozása.

Névjegy

1955. február 4-én született a Szepességben.

1988-ban tudományos fokozatot szerzett a zsolnai Közlekedési és Távközlési Főiskolán.

1988–1990 a Csehszlovák Államvasutaknál dolgozott.

1990-ben a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik alapítója.

1991-ben szállítási és postaügyi miniszterhelyettes.

1992: parlamenti képviselő.

1994: közlekedési miniszter.

1997: az öt ellenzéki párt koalíciójának (SDK) szóvivője.

1998-ban a pártkoalíció kormányt alakít.

2000: Dzurinda megalakítja a jobbközép Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniót, amelynek elnöke lesz.

2002-ben pártja és a Magyar Koalíció Pártja alakít kormányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!