Hírek

2005.02.07. 06:00

Párhuzamos ikersorsok

Mostanában ismét látni a Spáh ikreket. Egyik adó ismétli a Família Kft. című sorozatot. Két hete pedig Dávid a sorozatszínészek játékában, a Multimilliomosban több mint egymilliót nyert. A vetélkedésbe besegített Károly is, ő kis zsebpénzhez jutott.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Spáh Károly és Dávid között ül a Szép család tűzrőlpattant, bájos mamája, Esztergályos Cecília
[/caption]A Spáh fiúkkal szinte lehetetlen találkozni. Károly megállás nélkül vizsgázik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Elsőéves az operatőr szakon. Dávidnak egy lyukas órája maradt arra, hogy beszélgessünk. Rohant Gárdos Péter Bringa című filmjének forgatására. Első asszisztense a rendezőnek.

Az ikrekről mindenki azt gondolja, hogy elválaszthatatlanok. Sokáig a két huszonöt éves fiatalember is együtt dolgozott. Dávid rendezett, Karesz volt az operatőr. A filmszemlén versenyen kívül levetítik a Spáh testvérek közös filmjét, a tizenöt perces Sértettet. Venczel Vera, Kaszás Attila, Hujber Ferenc és Balázsovits Edit játszik benne. Dávid azt mondja, úgy érzik, soha nem fejezték be a kisfilmet. A fiú angol szakos egyetemista volt, de elárulja, nem diplomázott, nem volt rá ideje. Annak ellenére, hogy nyolc évig forgatta a Famíliát, nem várták tárt karokkal a filmszakmában. Ahogy mondja, nulláról indultak.

Dávid volt berendező, kábelező, világosító, ügyelő, majd végre második rendezőasszisztens. Először két évvel ezelőtt dolgozhatott önállóan reklámfilmen és klipen. A Szabó Istvánnal végzett munka után másképpen látja a filmkészítést, mondja, és bólogat hozzá. Második asszisztens lehetett a Csodálatos Júliában. – Azon a nyáron tizenhét kilót fogytam – árulja el. Szerinte nem függ össze az ikerséggel, hogy ugyanolyan hosszú utat kellett bejárnia, mint fivérének. Károly ugyanis most került be az operatőr szakra: háromszor veselkedett neki a felvételinek. Dávid pedig most rugaszkodik neki harmadszor a színművészeti rendező szakának.

Mostanában az ikrek már nem dolgoznak együtt. Ha Dávid reklám- vagy videoklipet forgat, más operatőrrel teszi. Magánéletükről nem sokat árul el. – Nem élünk már egy lakásban. Nem vagyunk olyanok, mint két tojás, nem úgy osztjuk be az időnket, mint a másik. Nincs olyan, hogy egy percig sem bírjuk ki egymás nélkül. De azért egy ember vagyunk, csak szét lettünk szedve. Egy régi barátunk azt mondta, ha kettőnket összegyúrnának, egy jó fajta srác kerülne ki belőle.

A Spáh testvérek

Budapest, 1980. október 6.: Előbb Dávid, néhány perccel később pedig Károly született meg,

1991–1999: Família Kft.,

1998: érettségi, azóta mindketten szabadúszók,

Károly: Színház- és Filmművészeti Egyetem (operatőr szak),

Dávid: második asszisztens (Szabó István: Csodálatos Júlia), első asszisztens (Gárdos Péter: A porcelánbaba)

Pótmamájuk voltam a Família Kft. idején

Esztergályos Cecília (62): „Drága, édes két kölyök volt, imádtam őket! Nyolc és fél évig forgott a Família Kft. Többet voltam a két gyerekkel, mint az édes szülőanyjuk. Sokszor beszélgettem a mamájukkal, felhívtam, hogy ezt vagy azt tapasztaltam a két srácnál. Például Dávid később érő volt. Kiskamaszként mondogatták, ott leszek az esküvőjükön. Most volt nemrég a születésnapom. Karesz eljött, Dávid nem tudott, dolgozott éppen. Mondtam is nekik, ők a jövőm, csak gondol majd a befutott rendező és a sztároperatőr egykori „anyukájára”. Semmi sem véletlen. A szüleik elhozták annak idején a válogatásra a két tizenegy éves srácot. És tessék, ezt a szakmát választották. A mai napig, ha találkozunk, úgy beszélgetünk, mintha még a forgatásokon lennénk. Mert a távolság nem változtatja meg a szeretetet.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!