Hírek

2005.02.16. 00:00

Műtárgy lehet a régi vasaló

A közelmúlt használati tárgyaitól kezdve nagy feltalálóink halhatatlan alkotásaiig mindent szakszerűen megőriznek a lelkes múzeumi szakemberek.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Konkoly-Thege Miklós spektrálfotométere
[/caption]A kézi hajtású százéves mosógép és nagyszüleink varrógépei. Tudománytörténetünk becses alkotásai zsúfolt raktárakban várják jobb sorukat a Kaposvár utcában. Az Országos Műszaki Múzeum tárgyai időről időre láthatók a XI. kerületi önkormányzat folyosóin elhelyzett üvegszekrényekben.

A látnivaló mindenki számára lenyűgöző. A pár évtizede még otthon is használt eszközök ott sorakoznak fejlődéstörténeti elődeik és utódaik társaságában. Fizikai valójukban tiszteleghet a látogató az iskolából és utcanevekből ismert jeles tudósaink korszakalkotó találmányai előtt.

[caption id="" align="alignright" width="270"] Kócziánné dr. Szentpéteri Erzsébet, a múzeum főigazgatója
[/caption]

A polcokról néz le ránk Bánki Donát és Csonka János porlasztója, Jedlik Ányos 1861-ben készített dinamója. Bepillanthatunk a magyar televíziózás hőskorából jól ismert, jellegzetes dallamok kíséretében látható televíziós felvevőgépbe. Odébb Asbóth Oszkár helikopterének modellje repíti a múltba szárnyaló képzeletünket.

Állandó kiállításé a jövő

Reményünk, hogy mielőbb bemutathatjuk 16 ezer műtárgyunkat az óbudai gázgyárnál tervezett technikai park múzeumegyüttesében. Addig is, még idén, válogatott anyagból tanulmánytárat szeretnénk létrehozni – mondta Kócziánné dr. Szentpéteri Erzsébet főigazgató.

Így adományozhatunk a múzeum részére

A múzeum szívesen fogad adományokat, de esetenként vásárol is. Hívásra (tel: 204-4090) szakember tekinti meg a tárgyat. Ezután döntenek: milyen feltétellel érdekli az intézményt a felajánlott eszköz vagy dokumentum.

A nagyobbakat el is szállítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!