Hírek

2005.02.08. 00:00

Magyar rendőrt Székelyföldre

BAMA

Romániában eladják a bérlőknek a rendőrlakásokat. Hargita megyében 293 ilyen ingatlant tartanak nyilván, Háromszéken 154-et – írja a kolozsvári Krónika. A vonatkozó jogszabály leszögezi, hogy a lakásokat a parancsnokság által kijelölt szakértő értékeli fel.
A hargitai rendőrőrsökre a kilencvenes évek első felében érkeztek nagy számban új alkalmazottak – többnyire Moldvából. Ám csak az állomány huszonkét százaléka beszél magyarul.
A székely ifjak nem öltik szívesen magukra a rendőregyenruhát, bár a térségben magas a munkanélküliség. Hargita és Kovászna megyébe a Regátból toborozzák a rendőröket, így a rendőrség intézménye még ellenszenvesebb a helyiek szemében. A jövevény rendőröknek pedig lakást kell biztosítani – különben nem jönnének – , és így már az eladó rendőrlakások statisztikája is az elnyomásra utal.
„Ebből az ördögi körből kellene valahogy kivezetni a székelyföldi rendőrséget.” Az erdélyi napilap szerint az hozhatna megoldást, ha a rendőrséget a helyi választott hatóságoknak rendelnék alá, a Székelyföldön pedig magyar nyelvű rendőrképzőt létesítenének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!