Hírek

2005.02.02. 00:00

Magyar kislány világsikere

A hatodikos kislány mit sem tudott a hatalmas elismerésről. Művét a katasztrófavédelmi világkonferencián a legjobbak közé választották.

Nagy Eszter Dóra

A tavalyi évet az ENSZ katasztrófavédelmi esztendőnek nyilvánította. Ebből az alkalomból az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyermekrajzpályázatot hirdetett. A kiírásra Laczkó Gabriella egy tűzzománcot küldött. A zsűri értékelése alapján az ő alkotása lett a legjobb, ezért tavaly meg is jutalmazták. A hatodikos kislány nagyon örült az elismerésnek.

A kislány arról mit sem tudott, hogy művét a díjátadó után a japán Kobe felé irányították. Itt rendezték meg január végén a katasztrófavédelmi világkonferenciát. A rendezvényre több mint száz ország több ezer pályamunkát küldött. Ezek közül választották ki a legjobb tizenkettőt, és abból összeállítottak egy naptárt. Laczkó Gabriella tűzzománca december hónapra került. Tehetségéért Lamperth Mónika belügyminiszter egy aranyecsettel jutalmazta.

– Mást akartam csinálni, mint a többiek – mondta lapunknak a kislány, aki csak néhány napja tud arról, milyen elismerésben részesült.
Hozzátette, társai földrengést, árvizet ábrázoltak, ő csakazértis tüzet. Gabriella két éve készít tűzzománcokat. Zongoraleckék előtt és után jár a szakkörre, de biológiából is versenyez. Pár perc után kiderül, honnan örökölte tehetségét. A nagypapa mérnökként ma is gyakran készít otthon műszaki rajzokat, családjában pedig található egy festő, aki Miskolcon él.

Védett katasztrófa

Megváltoztatná az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevét a belügyminiszter. Lamperth Mónika nem árulta el, mi lenne a szervezet új neve, de utalt rá, még az idén parlament elé kerülhet az ügy. A névváltoztatás egyik oka, hogy a katasztrófát ne védje az igazgatóság, hanem előzze meg vagy hárítsa el azt.

Ecset és diploma

Laczkó Gabriella 1992. szeptember 9-én született. Jelenleg a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola 6. osztályos, testnevelés tagozatos osztályának tanulója. Emellett a Kiskun Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény diákja. Még nem tudja, mivel szeretne foglalkozni felnőttként, csak köze legyen a rajzhoz. A kislánynak nem ez az első nemzetközi díja, októberben Zánkán aranydiplomával jutalmazták egy rajzpályázaton.

Nagy Eszter Dóra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!