Hírek

2005.02.05. 00:00

Lökött nép lökött királya

Tímár Péter öt év után ismét rendezett. Méghozzá olyan filmet, amely visszalép a történelemben, egészen a középkorig. Véres királydráma helyett vígjáték került a filmvászonra.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="307"] Gálvölgyi János, a Pohárnok házába menekül a Király, Bajor Imre, aki attól retteg, hogy meg fogják mérgezni
[/caption]Tímár Péter rendező filmjeihez mindig maga írja a forgatókönyvet. Mesélte, hogy a fiókjában pihennek a filmnovellák. Ám most nem az íróasztalából emelte ki a Le a fejjel című vígjáték szövegköny-vét. Sándor Pál producerként kereste meg a filmrendezőt. Kezébe nyomta Szekér András eredetileg színdarabnak írt középkori históriáját, amelyet később átdolgoztak filmes alapanyaggá. Tímár leült Szekérrel és átírták a lökött királyról és népéről szóló vígjátékot.
Tímár úgy írja a párbeszédeket, hogy maga előtt látja a színészt. A Hóhér figurája mégis színész nélkül maradt. Garas Dezső, aki Nostradamust játssza, ajánlotta Ganxta Zolit. Tímár a próbafelvételre jó hosszú szöveggel lepte meg a rappert. Kiderült, kívülről megtanulta a szerepet, hivatásos módon alakította a Hóhért.
A Le a fejjel! őrületes tempóban készült. A szokásos harminc helyett huszonnégy nap alatt forgatták le. A Pohárnok, Gálvölgyi János mesélte, előfordult, hogy reggel hattól este tízig dolgoztak. A színész már ismeri Tímár munkamódszerét, hiszen a Csinibaba című filmben is rendezte őt.
– Erre mondják, hogy fejétől bűzlik a hal – él a hasonlattal. – Péter fantasztikus, miközben rendez, már vágja is a filmet – állítja a színész. Felnevet, mielőtt elárulja: jó érzés, amikor a főcímlistán elsőként olvashatja a nevét.
– Azért is kellemes volt a forgatás, mivel a hajdani RTL klubos sorozat, a Pasik szereplőivel, Bajorral és Hernádival játszhattunk együtt – meséli. Fóton forgott a film, az ezredik csapónál mindenki ott maradt estig, és műanyag pohárral koccintottak. Olyanok voltak, mint egy nagy, boldog család – emlékszik vissza Gálvölgyi.

Bajor Imre (48), a Király:

– A bajszom bánta a filmet.

A barátaim azzal húztak, bajusz nélkül olyan lennék, mint csiga ház nélkül. Mégis, amikor Tímár felvetette, nem kellene a bajusz, nagylelkűen annyit mondtam: jöhet a fodrász! Amikor első nap hazamentem, az anyám sem ismert meg.

Bajor Imre

Budapest, 1957. március 9.

Filmszerepek: Sortűz egy fekete bivalyért, Hótreál, Meseautó

Gálvölgyi János

Budapest, 1948. május 26.

Filmszerepek: Csinibaba, Rap Revü Rómeó, Magyar vándor

Tímár Péter

Budapest, 1950. december 19.

1984: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1972: Kérdés és üzenet (rajzfilm)

1985: első nagy sikere az Egészséges erotika

1987: Moziklip

1988: Mielőtt befejezi röptét a denevér

Közönségfilmek: Csapd le csacsi, Csinibaba, Zimmer Feri, 6:3

Új tervek: áprilisban új filmbe kezd, krimit forgat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!