Hírek

2005.02.10. 07:02

Korszakot váltott a nemzeti könyvtár mikrofilmtára

Kováts A.

Az Országos Műszaki Múzeumnak adta át tegnap az 1936-os Mikro Jumma nevű mikrofilmfelvevő kameráját az Országos Széchényi Könyvtár. Az esemény korszakváltás is a nemzeti könyvtárban, ahol a mikrofilmek számítógépes feldolgozására tértek át. Az elektronikus másolatok segítségével az olvasók a régi és állományvédett írásokat kimásolhatják mágneslemezre vagy CD-re.

Azonnali nyomtatást is kérhetnek és elküldhetik elektronikus levélben is. A művelet időigénye töredéke a korábbinak. Húsz darab A4-es oldal költsége ezer forint. A korszerű adathordozókra mentett dokumentumok megoszthatók mindenkivel, aki hozzáfér az internethez. A programban adományozóként is részt vett egy nagy cég, amelyik szintén a műszaki múzeumnak adta 1958-as mikrofilm-beolvasóját. Bemutatták az MTA Könyvtára egyik betűrendes katalógusának  2292 mikrofilmlapból készült számítógépes átalakítását is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!