Hírek

2005.02.04. 09:54

Ki nem fizetett túlórák

A túlóra jó dolog, érte pluszpénz, vagyis pótlék jár. Ráadásul ha hét végén történik, még pihenőidőt is kell adni cserébe a munkáltatónak. Papíron.

Bán Károly

Valójában a túlórák csaknem egynegyedét, a nőknél egyharmadát ki sem fizetik. Ha erre a jelenségre magyarázatot keresünk, elsőként Murphy-törvénye jut az ember eszébe. Eszerint a túlóránál csak egyetlen nehezebb feladat létezik, a főnökből kipréselni a túlórapénzt. Legtöbbször persze nem a főnök a hibás, hanem a dolgozó kiszolgáltatottsága, meg a szakszervezet  gyengesége. Az érdekvédelmi szervezetek azonban e tekintetben láthatatlanok, a dolgozók meg bátortalanok. Döbbenetes, hogy a túlórázó nők túlmunkájának egyharmadát egyáltalán nem fizetik ki. Hasonló az arány a szellemi munkakörben dolgozó férfiaknál is. A fizikai dolgozók esetében jobb a helyzet, hisz náluk csupán heti másfél óra túlmunka a munkáltató javára végzett „kommunista műszak”.

A munkáltató jogosult arra, hogy utasítsa a dolgozót rendkívüli munkavégzésre. Arra azonban figyelemmel kell lenni, hogy a munkavégzés elrendelése nem veszélyeztetheti a dolgozó testi épségét, egészségét, illetve nem jelenthet személyi, családi körülményeire tekintettel aránytalan terhet. Így szól az elmélet. A gyakorlat kicsit más. Sőt, a munkaügyi ellenőrzések még sötétebb képet tárnak elénk. A túlórapótlék már- csak azért is kiment a divatból, mert a „minimálbért a borítékba, a többit zsebbe” népmozgalma eleve kizárttá teszi a túlóra törvényes elszámolását.

Túlmunka esetén a munkavállalót pótlék is megilleti. Ha a napi munkaidőt meghaladóan végez munkát, megkapja bérét, és plusz  ötvenszázalékos pótlék dukál. Megállapodhatnak abban is, hogy pótlék helyett a munkáltató szabadidőt ad. Ez nem lehet kevesebb a túlmunka időtartamánál. Pihenőnapon végzett munka esetén a pótlék mértéke száz százalék, azaz kétszeres munkabért kell ilyenkor fizetni. Megállapodhatnak úgy is, hogy a pótlék mértéke ötven százalék, ha a munkavállalónak másik pihenőnapot tud a munkáltató adni. Ebben az esetben a munkavégzésért százötven százalékos bért kap, továbbá a munkavégzéssel azonos hosszúságú pihenőidőt. Ugye eszményi képzelt olvasmány a Munka törvénykönyve?

Magas közterhek, sok szabálytalanság

A Magas közterhek miatt szegik meg a legtöbben a túlmunka díjazásával kapcsolatos előírásokat – mondta erről Békés András, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke. Évente több mint 30 ezer munkáltatót ellenőriznek, s ebből minden másodiknál találnak valamilyen szabálytalanságot. Nem csak nem tartják be a munkaidővel kapcsolatos előírásokat, de ki sem fizetik a túlmunka jelentős részét. S ez mindaddig nem is fog változni, míg a közterhek ilyen magasak maradnak. A jelenség az építőiparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban örökzöld.

Túlórázás hazánkban

A munka Fő Heti Ingyen

jellege túlóra túlóra

Szellemi, férfiak 31673 10,3 3,8

Fizikai, férfiak 74813 10,8 1,5

Férfiak összesen 108787 10,6 2,2

Szellemi, nők 44019 9,2 3,5

Fizikai, nők 25135 9,1 2,5

Nők összesen 69344 9,2 3,2

Mindösszesen 178131 10,1 2,6

Forrás: KSH

A túlórázás gyakorisága

Ágazat Fő

Feldolgozóipar 53480

Építőipar 20698

Kereskedelem 16983

Egészségügy 13032

Szállítás, posta 12334

Közigazgatás 12250

Forrás: KSH

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!