Hírek

2005.03.01. 00:00

Jól tűrik a téli hónapokat az állatkert lakói

Immáron öt hónapja, hogy a budapesti állatkert lakóinak egy részét csak a téli szálláshelyükön láthatjuk. Egyes fajok ugyanis nem bírják a mérsékelt övi téli időszakot.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="122"] A leopárd jól bírja a hazai telet, a kinti kifutóba is naponta kiengedik
[/caption]A hétszázhatvanból mindöszsze egy-két faj tűnik el a téli hónapokban a látogatók szeme elől. Ilyen a flamingó, amelynek vékony lába azonnal megfagyna a mínuszokban. Mellettük egyes teknősfajták sem tekinthetők meg, mivel tavaszig befészkelik magukat a Nagy-tó környékén. Az oroszlánokkal már más a helyzet.

Igaz ők sem kérnek a hidegből, de üveg mögötti téli szállásukon egészen közelről is megfigyelhető a két csúcsragadozó. A park két vízilova szintén a benti medencében fürdőzik. A kellemes hőmérsékletű vizet a Széchenyi fürdő kettes kútja biztosítja számukra. A gondozók egyes állatokat azonban a havas kifutóra is kiengednek. Így például a zsiráfok időnként levegőzhetnek egyet. Náluk arra kell vigyázni, hogy a jeges talajon ne csússzanak el.

Meglepő, de a „sivatag hajói” is bírják a hideget. A tevék ilyenkor hatalmas „szőrmekabátot” növesztenek, amely védelmet biztosít a téli időjárás ellen. A kétpúpúak Ázsiából kerültek ide, ahol a hóesés nem ismeretlen. A páviánok maguk dönthetik el, hogy a fűtött barlangban, vagy a hűvös szabad levegőn töltik idejüket. Egy csapóajtón keresztül egész télen ki-be járkálhatnak. Az állatkert medvéi sem alszanak téli álmot, miután kellő mennyiségben biztosított számukra a mindennapos élelem.

Jót tesz a természetes fény az állatoknak

Hanga Zoltán (27), a park szóvivője elmondta: a szabadban töltött három-négy óra pótolja az állatok természetes fényigényét is, így elkerülhető a téli depresszió. Igaz, ezekben a hónapokban a többségük kevésbé aktív. Ilyenkor az élelmük tápértékére is jobban oda kell figyelni. Egyes fajok esetében például megemeljük az állatieredetű hozzávalókat. Így biztosítjuk a fokozottabb energiaigényhez szükséges zsírmennyiséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!