Hírek

2005.02.02. 00:00

Hiába keressük az utcákat

Akár egy évbe is beletelik, mire egy új közterület neve felkerül a térképre. Ennek az az oka, hogy évente csak egyszer frissítik a térképek adatait.

Patay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="303"] A Helikopter lakóparkot még a műholdas helymeghatározóval sem közelíthetjük meg. Nem a műszer hibájából, hanem azért, mert a tizenhetedik kerületi lakótelep a legtöbb térképről egyelőre hiányzik.
[/caption]Egyelőre hiába keressük a gróf Thorotzkai Péter utcát a kis felbontású térképeken. Bár Budapesten van ilyen elnevezésű közterület, a kis térképekre egyelőre nem került rá. A példaként említett utca Budapest XVII. kerületében, Rákoshegyen, a Helikopter úton található.
A kerületi önkormányzat már 2003-ban elküldte a Helikopter úti lakópark utcáinak nevét a hivatalokhoz. A törvény ugyanis arra kötelezi őket, hogy értesítsék a hatóságokat az új címekről. Így elküldték az utcaneveket a Cartografia Kft.-nek is. Elmaradásban csak néhány utca számozásával vannak. A térképészeti vállalatnál elmondták, hogy az utcák nevei az 1:20000-es léptékű térképeken már szerepelnek. Önálló lakóparkként azonban nincs jelölve a terület. Információnk szerint a Cartografia Kft.-nél most vették tervbe, hogy felrajzolják térképeikre a főváros összes lakóparkját. Erre azért volna szükség, mert 2004-ben és 2005-ben 25 új lakópark építését kezdték meg városszerte. Az új utcák térképre rajzolása azzal kezdődik, hogy az önkormányzat képviselő-testülete elnevez egy addig névtelen közterületet.
A testületi jóváhagyás után a helyhatóság kikéri a tulajdoni lapokat, és határozatban rögzítik a testület döntését. Ezután az adatokat ők küldik tovább a rendőrségnek, a tűzoltóságnak, a közműcégeknek és a Cartografia Kft.-nek. A cég a megadott helyrajzi számok alapján rajzolja be az új utcaneveket.

Patay Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!