Hírek

2005.02.23. 00:00

Hátrányos megkülönböztetés

BAMA

„Piszkos üzleti érdekek” miatt Romániában megoldatlan a kisebbségi tankönyvek problémája – állítja Tőkés Elek. A kolozsvári Stúdium Kiadó igazgatója szerint a bukaresti szaktárca azt szeretné, ha ugyanolyan olcsók lennének a magyar tankönyvek, mint a románok. Csakhogy ez megvalósíthatatlan a példányszámok közötti különbség miatt. Szerinte külön versenytárgyalást kellene kiírni a kisebbségi tankönyvekre.

A romániai magyar tankönyvkiadók a pályázati eljárás miatt is versenyhátrányba kerültek. Nemrég a tanügyi minisztérium román kiadók magyar nyelvű könyvekre tett ajánlatát anélkül fogadta el, hogy azok a kéziratot bemutatták volna.

Tavaly az is felháborodást okozott, hogy a tankönyvpályázatra csak román nyelvű kéziratokkal lehetett jelentkezni. Ezt Kötő József oktatási államtitkár közbenjárására részben megváltoztatták: a harmadikosoknál elfogadják a magyar nyelvű kéziratot is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!