Hírek

2005.02.04. 00:00

Fészekrakás bérlakásban

Az önkormányzati bérlakás-lehetőségek bővítéséhez kanadai mintát vett alapul a kormány.

Horváth K. József

A Fészekrakó program lakbértámogatással segíti a rászorulók önálló otthonhoz jutását. Erre szükség is van, mert az utóbbi öt-hat évben Magyarországon rendkívül kevés bérlakás épült. Az összes hazai bérlakásnak mindössze egy százaléka, valamivel több, mit háromezer. Ugyanezen idő alatt a Budapest nagyságú kanadai Torontóban több mint ötvennyolcezer, a városi lakásállomány hat százaléka.

A Fészekrakó program során példaként felhasznált kanadai megoldást Németh Miklós, a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének főtitkára a helyszínen tanulmányozta. Lapunknak elmondta, Kanadában a bérlakásépítés hármas összefogással történik. Az építtető céget a város, a kormányzat és egy alapítvány együttese alkotja. A telket a város biztosítja. Az építtető 49 éven át használhatja az ingatlant, majd a telek a cég tulajdonába kerül. A kormány fizeti a piaci bérleti díj és a rászoruló családok teherviselő képessége közti különbséget. Így könnyebben bérelhetnek lakást az alacsony jövedelműek. A bérleti díj a háztartás bevételének a 15-20 százalékát teszi ki.

A kormány Fészekrakó programja hasonló lakbértámogatást tesz lehetővé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rászoruló fiatalok háztartásonként legfeljebb 14 ezer forint állami segítséget kapnának a lakbér kifizetéséhez. A támogatás összege azonban nem lehet több a bérleti díj harminc százalékánál. Egy 47 ezer forintos lakbér esetén az állami segítség révén csak 33 ezret kellene fizetniük a fészekrakó bérlőknek. Ez azért is fontos, mert Magyarországon megszűnt a lakásigénylés. Az államnak, az önkormányzatoknak nincs az állampolgárokkal szemben lakásjuttatási kötelezettsége.

Legalább ötéves igénylés után

Ma a Ferencvárosban szociális bérlakást azok a rászorulók kaphatnak, akiknek legalább öt éve be van adva a lakásigényük az önkormányzathoz, s az egy háztartásban élők egy főre jutó

jövedelme nem haladja meg a minimálnyugdíj két és félszeresét, a 61750 forintot. Az utalható lakások jellemzően szoba-konyhásak, komfort nélküliek, átlagosan 26 négyzetméteresek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!