Hírek

2005.02.16. 00:00

Életveszélyes az almaüzlet

A Horgoson lemészárolt Szalma család állítólag nemcsak almával, hanem paprikával is kereskedett, hatalmas haszonnal.

Szemán László

A horgosi Szalma család magyarországi üzleti és egyéb kapcsolatait vizsgálja Szegeden a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) négytagú, különleges csoportja. Nemcsak a család törvényes vállalkozásait, hanem az árnyékgazdaságban esetleg betöltött szerepét is megpróbálják feltérképezni. Ami akár könnyű is lehet, mivel az NNI felderítői meglehetősen pontosan ismerik a szerb–magyar határon folyó törvénytelen üzletek menetét, résztvevőit.

A csoportot vezető Petőfi Attila, egykori életvédelmis nyomozó és vizsgáló személye is jelzi, hogy nem egyszerű ügyirat-tologatásról van szó. Úgy tudjuk, hogy a csoport előveszi a szegedi Németh Zoltán (36) aktáját is. A szegedi éjszakai élet ismert résztvevőjét 1997. november 2-án, a tulajdonában volt Delhi bár előtt robbantották fel autójával együtt.
A férfiról tudták a rendőrök, hogy érdekelt lehetett a prostitúcióban.

Szerb sajtóértesülések szerint a kivégzett horgosi család feje, Szalma Nándor rendszeres látogatója volt a bárnak és ismerte Németh Zoltánt. Magyar rendőri forrásból úgy tudjuk, hogy 1997-ben emiatt képbe is került Szalma a magyar rendőröknél, ám maffiakapcsolatokat nem találtak nála.

Amiben nem vehetett részt a Szalma család

A magyar–szerb határon virágzik a feketepénzváltás. Magyar autók a Vajdaságba járnak át, hogy ott tankoljanak az olcsóbb benzinből. Fizetségül forintot is elfogadnak tőlük. A forintot aztán a hivatalos árfolyamnál olcsóbban eladják dinárért a Szegedre bevásárolni indulók számára. A szeszcsempészet a zöldhatáron át folyik Szerbiából Magyarországra. Az eddigi információk szerint Szalma Nándor sem a pénzváltásban, sem a szeszcsempészetben nem vett részt.

Amiben benne lehetett a Szalma család

Életveszélyes fenyegetéseket váltott ki tavaly, hogy a vajdasági fűszerpaprikát helyi felvásárlókkal magyar üzletemberek vásároltatták fel. Az EU-csatlakozásunk után itthon feleslegessé vált almát a Vajdaságba viszik, ahol, mint helyi termést muzulmán kereskedők veszik meg és viszik tovább Koszovóba. A szerb maffia adót vet ki az üzletekre, így erre a kettőre is. Szalmáék az almaüzletben benne voltak, ráadásul a paprikában is érdekeltek lehettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!