Hírek

2005.02.21. 00:00

Befektetők segíthetnek a vízellátásban

Vultur Cs.

– Napokon belül megoldódhat Érd és a környező települések évtizedes ivóvíz-problémája. A gondot a vízszolgáltató társaság gazdaságtalan működése okozta – mondta a Reggelnek Döcsakovszky Béla, a város polgármestere. – A társaság saját erőből nem tudott elegendő pénzt fejlesztésekre fordítani. A csőhálózat elavult, a víz csaknem negyven százaléka elszivárog. Érden az elmúlt években még vízhiány is előfordult.
Érd és a fejlesztésekből kimaradt települések évek óta vitában álltak a társasággal, azaz tulajdonképpen egymással a vízdíjak mértéke és a fejlesztések elmaradása miatt.
 – A vízdíj már így is magas, nem lehet tovább emelni, de nem termeli ki a csövek cseréjének költségét. Ezért befektetőt keresünk, aki vállalja, hogy működteti és fejleszti a hálózatot – vázolta a polgármester. Feltételük még, hogy a vízdíj csak az infláció mértékével növekedhet.  – Ha a települések többsége hozzájárul a befektető bevonásához, jól jár Tárnok, Sóskút, Pusztazámor, Biatorbágy, Törökbálint és Diósd is. Lesz pénz a fejlesztésekre, beleértve a csatornahálózatot is – mondta végül
a polgármester.

Domborzati bonyodalom

A város lakossága az elmúlt évtizedig nagyobb ütemben nőtt, mint a vízhálózat. Ráadásul a település sajátossága a jelentős szintkülönbség: északi határa a Gellért-heggyel azonos magasságú, déli széle viszont a Duna partján van. Ezért külön szivattyúállomásokra van szükség ahhoz, hogy az ivóvíz mindenhová eljusson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!