Hírek

2005.02.14. 08:18

Az utasokon csattan az ostor

BAMA

Mindenki meglepődött a BKV szakszervezetén. Legalábbis az esetleges holnapi sztrájk komolyságán. Azt hitték a fővárosiak, hogy ilyen itt nem fordulhat elő. Hiszen volt már egy-két órás Volán-, meg MÁV-munkabeszüntetés, de az nem érintette egy kétmilliós nagyváros minden polgárát.

Amióta EU-tagok lettünk,  fel kell készülni arra: nálunk is komolyodhatnak a szakszervezetek. Nyugaton bevett szokás a sztrájk. Mindenféle elégséges szolgáltatás nélkül. Olaszországban beszüntették a munkát a benzinkutasok. Egyetlen helyen sem lehetett tankolni. A légikísérők sztrájkoltak: egyetlen gép sem szállt fel. Franciaországban a buszsofőrök nem dolgoztak: egyetlen busz sem indult el.

Nálunk ez még szokatlan. Mi ahhoz szoktunk, hogy ha sztrájk van, akkor tíz villamosból kettő nem közlekedik. Öt perc helyett hatot kell várni a megállóban. Ha nem állapodik meg a szakszervezet és a BKV, akkor holnap délután egy óráig nem járnak a tömegközlekedési eszközök. Egyik sem.

Tárgyal a vállalat és a szakszervezet. De ki tárgyal az utasokkal, akik – ha nincs megállapodás – holnap gyalog mennek munkába vagy órákat ülnek a dugóban?!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!