Hírek

2005.02.09. 06:32

A legdrágább magyar film

Minden idők legdrágább magyar filmjét, a Sorstalanságot tegnap este mutatták be a filmszemle zárónapján a Budapest Kongresszusi Központban. A 2,7 milliárdos alkotás 300 millióval múlta felül A Hídember költségvetését.

Tornai Szabolcs

A Nobel-díjas Kertész Imre regényének filmváltozata göröngyös úton jutott el a megvalósulásig, ami cseppet sem meglepő, főleg egy ilyen nagyszabású vállalkozásnál. A Sorstalanságot a jelenlegi magyar kormány mentette meg 2003 februárjában. Az ország vezetői 920 millió forint elkülönítéséről hoztak döntést a film támogatása érdekében. Ezek után külföldi partnerek is beszáll-tak a vállalko-zásba.
A Sorstalanság összköltsége 2,7 milliárd forint volt. Összehasonlítva: Káel Csaba 2001-es operafilmje,
a Bánk bán 647 millió forintba került. A Hídember viszont 2,4 milliárd forintot emésztett fel 2002-ben. A filmes szakma szinte egésze felhördült a fényűzésen. Majd a Széchenyi-film esztétikai teljesítménye igencsak megosztotta a kritikusokat.
A Sorstalanság már csak témájánál fogva is jóval nagyobb elismerésre számíthat. Az országos bemutató február 10-e, és a nagy érdeklődésre való tekintettel az Intercom kiemelt kópiaszámmal forgalmazza idehaza a magyar Holocaust-filmet.
A Magyar Filmszemlén huszonegy nagyjátékfilmet mutattak be, amelyek összköltsége 4,4 milliárd forint volt. A Sorstalanság tehát annyiba került, mint tíz magyar film együttvéve. Jelentős támogatást nyújtott a Magyar Televízió (300 millió), a Magyar Mozgókép Közalapítvány (150 millió), és a Magyar Történelmi Alapítvány is (7 millió). A magyar kormány két feltételhez kötötte támogatását. Az egyik, hogy a film bevételeit vissza kell forgatni a magyar film támogatására. A másik pedig, hogy a Sorstalanság filmjogainak száz százaléka magyar cég tulajdonába kell, hogy kerüljön.
A Sorstalanság csúcsot döntött a külföldi támogatás tekintetében is. Az összeurópai filmalap, az Eurimages ugyanis 650 ezer euróval (158,5 millió forint) támogatta Koltai Lajos több mint kétórás filmjét. De akkora díszlet sem készült még magyar film számára, mint amekkora a Sorstalanság-beli haláltábor Pilis-csabán és Fóton. A Sorstalanság leforgatásához százfős magyar–német–angol stábra, százötven színészre és tizenkétezer statisztára volt szükség.

mutatták be a filmszemle zárónapján a Budapest Kongresszusi Központban. A 2,7 milliárdos alkotás 300 millióval múlta felül A Hídember költségvetését. Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!