Hírek

2005.01.13. 09:13

Visszatérítés előtt ellenőriz az adóhivatal

Az általános forgalmi adóból származó bevételek 10 százalékát tüntetik el az áfacsalók az EU tagországaiban.

Reggel – Világgazdaság

Nem sérti a közösségi szabályokat a magyar adóhatóság azzal, hogy csak előzetes ellenőrzés után téríti vissza az általános forgalmi adót a cégeknek. A Pénzügyminisztérium által előírt intézkedés ugyanis nemzeti hatáskörbe tartozik. A közösségi áfaszabályok alapján a csalások két újabb válfajának megjelenésével számolnak Magyarországon. A májusi csatlakozást követően más EU-tagállamokba vizsgálat nélkül lépnek ki az áruk hazánkból. A kiszállítás bizonyítására az adózók csak utólag, saját módszerükkel, dokumentumaikkal kötelesek.

A EU-n belüli behozatalnál az áfát májustól már nem kell megfizetnie majd visszaigényelnie a cégeknek. Elegendő, ha az adózó bevallásában jelzi az adó összegét. A könnyített elszámolás egyszerűsíti a visszaélők dolgát.
Európában a körhintacsalás a legelterjedtebb. A cégek egymás között körbeutaztatják a termékeket, közben lenyelik az általános forgalmi adót és nyomtalanul eltűnnek. Az uniós rendszer túl lassú. Egy ügylet teljesítését követően arról még legalább három, a gyakorlatban jóval több hónapig nincs valós információ a hatóságok kezében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!